logo

Producătorii agricoli nu renunţă la proteste, declaraţii


https://www.ipn.md/ro/producatorii-agricoli-nu-renunta-la-proteste-declaratii-7966_1020227.html

Reprezentanţii producătorilor agricoli, care s-au întâlnit marţi cu premierul Chiril Gaburici, au declarat că nu vor renunţa la proteste. Anunţul a fost făcut în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli din Moldova, Alexandru Slusari, susţine că la întrevederea cu premierul Gaburici nu s-a ajuns la un numitor comun. „Discuţia cu premierul nu ne-a schimbat părerea. Au fost făcute aceleaşi promisiuni incerte, de ordin general, precum că se vor strădui să ne ajute. Situaţia în agricultură este gravă. Cele 380 de milioane alocate de la buget pentru dezvoltarea agriculturii sunt absolut insuficiente. În loc să majoreze bugetul subvenţiilor în agricultură, dimpotrivă, le-au micşorat cu 200 de mln faţă de anul trecut. Pentru ca să putem face faţă situaţiei noi avem nevoie de cel puţin 600 de milioane de lei” , a spus Slusari.

Slusari a mai comunicat că fermierii au înaintat premierului propuneri de natură să amelioreze situaţia. „Noi am venit cu soluţii. Una ar fi anularea accizelor la motorină pentru producătorii agricoli. Este cunoscut faptul că aceşti bani ajung în fondul rutier. Producătorii agricoli îşi folosesc tehnica în câmp. Nu este corect. De asemenea, ar trebui să permită producătorilor agricoli să importe singuri motorina pentru lucrările agricole. O soluţie ar fi ca Guvernul să împrumute 600 de mln de lei de la Banca Naţională, bani care vor fi restituiţi peste jumătate de an din fondurile europene”, a adăugat Slusari.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că este de acord cu revendicările producătorilor agricoli, însă nu-i poate ajuta în condiţiile unui buget auster. „Ne dăm seama că avem nevoie de investiţii în agricultură, să fie aplicate tehnologii noi. Pentru agricultori este problematic să ia credite din bancă, condiţiile fiind dure, în special ce ţine de gaj. A fost depăşită situaţia cu creditul polonez. Mai avem câteva proiecte în derulare privind finanţarea externă a agriculturii”, a comunicat Ion Sula.