Producătorii agricoli insistă să facă proteste
https://www.ipn.md/ro/producatorii-agricoli-insista-sa-faca-proteste-7966_999328.html
Producătorii agricoli vor desfăşura marţi, 31 iulie, acţiuni de protest, prin care îşi vor exprima dezacordul în legătură cu intenţia guvernării de a majora TVA de la 8% la 20%, aplicată la producţia agricolă, măsură prevăzută în documentul de politică fiscală şi vamală pentru 2013, transmite Info-Prim Neo cu referire la o decizie a Consiliului Coordonator pentru soluţionarea revendicărilor producătorilor agricoli, reconfirmată în cadrul unei conferinţe de presă.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, a spus că protestele vor fi paşnice şi vor consta în scoaterea tehnicii agricole pe marginea acostamentelor şi claxonare periodică.
În acest sens, au fost stabilite 33 puncte de concentrare a tehnicii agricole, în localităţile de la intersecţia drumurilor, dar fără a bloca drumurile respective. Sloganele carte vor însoţi acţiunile de protest exprimă revendicările producătorilor - „Cerem menţinerea TVA la 8% pentru producţia agricolă şi zahăr“, „Restituirea TVA – creşterea corupţiei”, „TVA 20% - echivalează cu terenuri neprelucrate şi locuri de muncă pierdute”, „Pentru cei de la ţară – TVA e o grea povară”, „Seceta ne afectează, impozitele ne falimentează” şi altele.
Valeriu Cosarciuc a regretat că deşi, pe parcursul discutării politicii fiscale şi vamale pe anul viitor, a avut loc o serie de mese rotunde, organizaţiile ce reprezintă interesele producătorilor agricoli nu au putut convinge autorităţile să nu majoreze cota TVA.
„Nu este o decizie chibzuită, deoarece condiţiile climaterice nefavorabile au afectat grav producătorii agricoli, ei au pierderi enorme şi consecinţele vor fi simţite în special pe parcursul anului 2013. Iar majorarea în aceste condiţii a cotei TVA va fi o povară în plus pe umerii producătorilor agricoli”, a specificat el.
În opinia sa, pe termen lung, nici pentru procesatori şi exportatori această măsură nu este bună, pentru că aceştia vor fi puşi în situaţia să lucreze cu producători decapitalizaţi, ajunşi la limita insolvabilităţii, care vor reduce simţitor livrările, iar bugetul de stat va pierde cu restituirile de TVA.
Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroProtect, a spus că până la intrarea în vigoare a documentului de politică fiscală şi vamală sunt încă 5 luni şi asociaţiile de producători vor continua să lupte şi să convingă autorităţile că majorarea TVA nu va soluţiona problemele bugetului.
Totodată, atât Slusari, cât şi alţi conducători ai asociaţiilor de producători, au adresat un apel către partide şi mişcări politice să se ţină cât mai departe de manifestările de protest ale producătorilor agricoli,să nu le utilizeze în scopule lor. „Nu vom permite ca partidele să acumuleze capital politic pe seama problemelor cu care se confruntă producătorii agricoli”, a spus Slusari.
Din Consiliul de coordonare a soluţionării revendicărilor producătorilor agricoli fac parte şase ONG cu profil agricol.