Producătorii agricoli cer acces la credite mai ieftine şi tratament nediscriminatori din partea statului
https://www.ipn.md/ro/producatorii-agricoli-cer-acces-la-credite-mai-ieftine-si-tratament-7966_981326.html
Acces la credite ieftine, tratament nediscriminatoriu şi subvenţii la procurarea substanţelor fertilizante − acestea sunt doleanţele producătorilor agricoli mari, expuse la o întrevedere cu premierul Vlad Filat şi cu ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc, transmite Info-Prim Neo.
De la începutul acestui an s-au făcut mai mulţi paşi pentru a ajuta agricultorii, a spus la şedinţă Valeriu Cosarciuc. Ministrul s-a referit la faptul că au fost anulate restricţiile la comercializarea strugurilor şi a vinului în vrac, au fost introduse un şir de accize la importul unor categorii de mărfuri, au fost întreprinse măsuri pentru facilitarea contractării producţiei autohtone, dar şi alte măsuri privind simplificare procedurii de certificare.
Cu referire la noul regulament de subvenţionare în agricultură, Valeriu Cosarciuc a declarat că, anterior, cele mai multe subvenţii erau acordate gospodăriilor mari. Noul regulament are menirea de crea condiţii egale pentru toţi fermierii.
În context, Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii „Uniagroprotect”, a menţionat că regulamentul ar trebui simplificat, prin anularea unor prevederi care impun condiţii beneficiarilor de subvenţii, cum ar fi, de exemplu, prezentarea planurilor de afaceri.
Agricultorii prezenţi la şedinţă au solicitat guvernului să negocieze cu băncile comerciale în vederea micşorării dobânzilor la credite. De asemenea, aceştia au solicitat să nu mai fie instituit monopol la exportul de cereale, aşa cum se proceda în anii precedenţi.
“După 20 de ani de independenţă, s-a găsit un premier care să ne poată aduna pe toţi împreună", a menţionat un agricultor din Sângerei, Vladimir Agachi. Acesta a spus că producătorii din ţară contează pe sprijinul statului.
Premierul Vlad Filat a informat că, în curând, va merge la Bruxelles, unde se va da un răspuns clar la întrebarea: care sunt sumele de care va putea beneficia Republica Moldova în calitate de sprijin tehnic oferit de europeni, inclusiv pentru agricultură.
Potrivit datelor prezentate la şedinţă, în anul 2009, volumul producţiei agricole a scăzut cu 10%, comparativ cu 2008. Datoriile agricultorilor faţă de diferite entităţii constituie 1,5 miliarde de lei, inclusiv circa 200 de milioane faţă de bugetul de stat.