Glass Container Company, producător de ambalaje de sticlă din Moldova, lansează un proiect în valoare de 17 milioane de euro de reconstrucție integrală a capacităților sale de producere, prin care își propune să-și crească capacitățile de producere cu 60%. Proiectul este cofinanțat de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și Mobiasbancă-Groupe Société Générale, în cadrul programului Băncii Europene de Investiții, Filiera Vinului, care împreună contribuie cu suma de 12,5 milioane euro în formă de credite. Finanțarea este susținută de o garanție și un program asistență tehnică oferite de către Uniunea Europeană, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă, producătorul precizează că proiectul este structurat în două etape de reconstrucție, prin care se va spori capacitatea de producere de la 50 la 80 de mii de tone pe an. Astfel, împreună cu întreprinderea soră, compania Glass Container Prim (GCP), capacitatea totală de producere a grupului va crește de la nivelul actual de 100 de mii la 160 de mii tone pe an, iar numărul secțiilor mașinilor de formatare – de la 36 la 56 de unități.
Reconstrucția îi va permite GCC să fabrice containere de sticlă de capacitate mică, borcane de dimensiuni mari, butelii de bere cu greutate redusă. Compania va penetra și unele segmente de piață cu o creștere rapidă, precum butelii pentru apa minerală sau ambalaje destinate alimentației pentru copii. „Preferințele consumatorilor de a utiliza ambalaje din sticlă, ca alternativă a ambalajelor din plastic, alimentează o creștere continuă a cererii de sticlă, care va continua pe termen mediu și lung. Compania deja exportă 60% din producția sa către clienți din 28 de țări, ceea ce demonstrează nivelul nostru de competitivitate pe arii geografice extinse și posibilitatea de conlucrare cu un mix divers de clienți”, a menționat Oleg Baban, președintele Comitetului de Conducere GCC.
Scopul proiectului este reconstrucția integrală a cuptorului existent al GCC, instalarea a două mașini moderne de producere tip IS de zece secții, sisteme econome de recoacere (LEHRs), echipament de control și ambalare performant.