Procurorul în „dosarul ambulanţelor” cere nouă ani privaţiune de libertate pentru ex-primarul capitalei
https://www.ipn.md/ro/procurorul-in-dosarul-ambulantelor-cere-noua-ani-privatiune-de-libertate-pentru--7967_969440.html
Procurorul „dosarului ambulanţelor”, Alexandru Bernaz, a cerut vineri, 25 aprilie, în pledoaria sa de la Judecătoria sectorului Centru nouă ani de privaţiune de libertate pentru ex-primarul capitalei, preşedintele fracţiunii parlamentare Alianţa Moldova Noastră, Serafim Urecheanu, transmite Info-Prim Neo.
La început de şedinţă, preşedintele completului de judecată, Constantin Urâtu, a anunţat că reprezentantul Primăriei nu s-a prezentat la proces şi a cerut părţilor să se expună. Procurorul Alexandru Bernaz a declarat imposibilă şedinţa în lipsa reprezentantului Primăriei, dar avocatul, Vasile Râhlea, făcând referire la cererea Primăriei privind retragerea pretenţiilor faţă de Urecheanu, a opinat că şedinţa poate avea loc. Avocatul a calificat cererea procurorului drept tergiversare neîntemeiată a procesului pornit la 1 septembrie 2004.
Pledoaria procurorului a fost citită timp de 1,5 ore. Bernaz i-a incriminat ex-primarului depăşirea atribuţiilor de serviciu care au cauzat daune publice. El a acuzat că Urecheanu n-a negociat un preţ mai mic la procurarea celor 40 de ambulanţe de la firma „Rumeon”. Potrivit procurorului, în lipsa unei epidemii sau calamităţi, nu a existat o urgenţă majoră pentru procurarea ambulanţelor. Alexandru Bernaz a mai spus că automobilele au costat în vamă un preţ, iar „Rumeon” le-a vândut cu alt preţ, mai mare. Procurorul a vorbit minute în şir cum trebuie să se comporte un primar şi ce obligaţiuni morale are faţă de cei care l-au ales, dar şi despre faptul că dosarul nu este o comandă politică, cum se crede. Procurorul a criticat dur decizia Curţii Supreme de Justiţie din 17 mai 2006 care l-a scos pe Urecheanu de sub urmărire penală, afirmând că instanţa n-a luat în calcul multitudinea probelor de comitere a infracţiunii.
La rândul lui, avocatul Vasile Râhlea, a declarat că Serafim Urecheanu este absolut nevinovat şi a cerut scoaterea acestuia de sub urmărire penală, acţiunea neîntrunind nici o probă care ar demonstra că acesta a prejudiciat bugetul municipal cu peste 3 mln lei. Din contra, prin înţelegerea lui cu directorul firmei „Rumeon”, a fost posibilă procurarea ambulanţelor nu în leasing, ci în rate, în acest fel fiind economisite mai mult de 4 mln lei. Faptul că „Rumeon” a fost de acord să primească banii în rate, demonstrează că au avut loc negocieri, spune avocatul. Potrivit lui, consilierii municipali, toţi din fracţiunea comunistă, au confirmat în instanţă că l-au împuternicit pe primar să procure 40 de ambulanţe. Vasile Râhlea susţine că în pledoaria sa procurorul a făcut referire la martorii dintr-un alt proces, ceea ce contravine legislaţiei şi că ancheta a comis mai multe ilegalităţi, ceea ce a demonstrat şi ex-anchetatorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Grigore Gorea. Mai mult, procurorul Bernaz nelegitim a finalizat cercetarea cauzei finale, asupra lui fiind depus recuz, spune avocatul. Râhlea a reiterat că învinuirea este tendenţioasă şi are la bază doar motive politice.
Judecătoria sectorului Centru continuă examinarea cazului la insistenţa Procuraturii, ignorând decizia din 17 mai 2006 a Plenului lărgit al Curţii Supreme de Justiţie, care a confirmat încălcarea gravă a procedurilor penale de către anchetatori şi a anulat toate actele pe care se bazează acuzarea, cerând scoaterea lui Serafim Urecheanu de sub urmărire.
Completul de judecată a decis amânarea şedinţei pentru 12 mai în cadrul căreia va fi audiat Serafim Urecheanu şi instanţa va finaliza procesul.