Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susține că e gata să se întâlnească cu președintele ales, Maia Sandu, și să-i prezinte toate informațiile legate de activitatea organelor procuraturii. „Sunt sigur că după asta părerea doamnei președinte va fi schimbată și sper că o să fim auziți”. Reacția vine după ce Maia Sandu a spus, la o conferință de presă, că, după un an, spre regret, nu prea are lucruri bune de spus despre activitatea actualului procuror general, transmite IPN.
Alexandr Stoianoglo spune că principala provocare pentru Procuratură și întregul sistem de drept în ultimul an a fost investigarea fraudei bancare. Procurorul spune că, de la începutul cercetărilor pe acest dosar, investigațiile, în mod intenționat, au fost deturnate pe o pistă greșită, acestea fiind formale și mimate atent, ca „nu cumva să deranjeze interesele adevăraților arhitecți și beneficiari ai fraudei”. Aceste acțiuni erau puse în aplicare de către procurorii care au fost înlăturați încă acum un an. Au fost falsificate episoade întregi și zeci de persoane au fost ilegal trase la răspundere, unele dintre ele fiind deja condamnate, ispășindu-și pedepsele.
În urma cercetărilor s-a stabilit că principalul coordonator și beneficiar al furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc, căruia i-a fost înaintată învinuirea pe mai multe capete de acuzare. Pe numele lui s-a emis mandat de arestat, în lipsă, fiind dat în căutare. Potrivit procurorului general, s-au întreprins toate măsurile în privința sa, inclusiv și pentru sechestrarea averilor, din țară și de peste hotare. De asemenea, a fost finalizată ancheta privind implicarea în schema bancară a unei bănci comerciale și a foștilor ei conducători. Până în prezent, această instituție bancară nu a figurat în investigațiile pe acest caz, chiar dacă anume implicarea acestei bănci a condus, în cele din urmă, la furtul a peste 2 miliarde de lei, spune Alexandr Stoianoglo.
Procurorul general a mai notat că în proces de investigare este implicarea tuturor băncilor care au fost atrase în acest circuit ilegal, inclusiv unele din străinătate, urmând a fi dată o apreciere juridică și acțiunilor factorilor de decizie ai acestora, inclusiv a lui Ilan Șor, care până nu demult a fost „scutit” de vizorul procurorilor. A fost pus sub învinuire întreg corpul de conducere al Băncii Naționale. Potrivit anchetei, BNM a avut un rol-cheie în furtul miliardului, asigurând consilierea juridică a întregului proces. Sunt sub anchetă companiile și persoanele care, în intervalul anilor 2009 – 2011, au scos, prin înșelăciune, din Banca de Economii, zeci de milioane de dolari americani. Sunt investigate și episoadele vizând redistribuirea mijloacelor financiare eliberate de către Banca Națională și transferate pe conturile companiilor afiliate lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.
Potrivit procurorului general, până în prezent, nici unul dintre episoadele enumerate mai sus nu au constituit obiectul vreunei investigații, faptele respective, în mod deliberat, fiind acoperite sau cercetate pur formal. El spune că anul care vine va fi determinant, în care va fi prezentat deznodământul întregii scheme.
Cât despre faptul că a fost invitat cu raport în plenul Parlamentului, Alexandr Stoianoglo, a spus că informația legată de furtul miliardului este prezentată periodic. „Jumătate de an în urmă, am fost audiat în cadrul Comisiei securitate, care a apreciat activitatea procuraturii pe investigarea furtului miliardului ca „bine”. Pe de altă parte, noi nu vrem să participăm la show-urile politice care sunt înaintate de niște forțe politice în cadrul Parlamentului. Noi suntem cooperanți, noi suntem gata prezentăm orice informație în baza legii”, a spus Stoianoglo, adăugând că există o comisie specializată, care poate audia informația, în format restrâns. El a dat asigurări că are ce prezenta, mai mult ca niciodată.
Alexandr Stoianoglo a mai spus că nivelul corupției în rândurile procurorilor a scăzut simțitor. Asta, pentru că a fost exclusă implicarea procurorilor în business, au încetat a mai fi arestați oamenii de afaceri și cercetați penal ceea ce, la fel, a diminuat riscurile de corupție. Procuratura a încetat să se ocupe cu recuperarea datoriilor, ceea ce până nu demult era o practică obișnuită în activitatea de procuror. „Faptul că nivelul corupției astăzi în rândurile procurorilor a scăzut îl confirmă avocații, judecătorii și reprezentanții mediului de afaceri”, a notat procurorul general.