Numărul membrilor în Consiliul Superior al Procurorilor a fost redus de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia și al președintelui Uniunii Avocaților, din rândul membrilor de drept. Modificările în acest sens au fost aprobate în lectură finală de către Parlament, transmite IPN.
Autorii proiectului argumentează necesitatea excluderii procurorului general din CSP prin reducerea influenței acestuia asupra Consiliului și asupra restului membrilor CSP aleși din rândul procurorilor.
„Din moment ce CSP, în calitate de organ de autoadministrare al procurorilor și de garant al independenței și imparțialității procurorilor, trebuie să asigure funcționarea normală a sistemului procuraturii, aceasta trebuie să verifice și activitatea procurorului general și, dacă este cazul, să inițieze procedura disciplinară în privința acestuia sau, după caz, să propună revocarea acestuia din funcție. Având în vedere că procurorul general este numit în funcție pe un termen de 7 ani, iar membrii CSP sunt numiți pe un termen de 4 ani, există riscul ca procurorul general să poată exercita anumite influențe în privința membrilor CSP atât în timpul, cât și după încetarea mandatului membrilor CSP”, se menționează în proiect.
Cu referire la excluderea procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia din CSP, autorii precizează că astfel sunt înlăturate inegalitatea și neechitatea în raport cu alți procurori șefi din țară. Cât privește excluderea președintelui Uniunii Avocaților din rândul membrilor de drept ai CSP, acest lucru se justifică prin lipsa de argumentare la introducerea președintelui Uniunii Avocaților în componența CSP.
Deputații au mai votat prevederi cu privire la schimbarea procedurii de numire și alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Adunarea Generală a Judecătorilor va alege șase judecători membri ai CSM, patru din cadrul judecătoriilor și câte unul din cadrul curților de apel și al Curții Supreme de Justiție. CSM va anunța alegerile cu cel puțin două luni înainte. Candidații pentru aceste funcții se vor înscrie în alegeri cu cel puțin patru săptămâni până la Adunarea Generală a Judecătorilor.
Legea reintroduce cerințele pentru candidații judecător – activitatea efectivă în calitate de judecător timp de trei ani și nesancționarea disciplinară în ultimii trei ani.
Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a înaintat un amendament care prevede că trei membri ai CSM, din rândul profesorilor de drept titulari, vor fi numiți de Parlament cu votul majorității simple, la propunerea Comisiei juridice, numiri și imunități. Numărul profesorilor titulari a fost ridicat de la doi la trei, pentru a asigura că în CSM sunt 12 membri.
În proiect se stabilește și modul de organizare a Adunării Generale a Judecătorilor. Astfel, participarea la adunare poate avea loc și prin teleconferință. De asemenea, proiectul introducere posibilitatea folosirii votului electronic, în cazuri extraordinare, cum ar fi pandemia, însă acest fapt urmează să fie reglementat de Adunarea Generală a Judecătorilor.