Procuratura Generală s-a autosesizat asupra tentativelor de corupere a deputaţilor, iar dacă informaţia se va confirma, iar vinovaţii vor fi identificaţi, aceştia ar putea fi traşi la răspundere penală, a declarat procurorul general, Corneliu Gurin, în cadrul emisiunii Fabrika de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.
Gurin a precizat că deocamdată se verifică informaţia şi nu a fost pornit un dosar penal pe cazul coruperii deputaţilor. Cât priveşte referendumul din Găgăuzia, procuratura a intentat un dosar penal pentru samovolnicie, însă „cazul este destul de încurcat sub aspect legislativ şi normativ”.
Procurorul general a făcut unele precizări şi în cazul reţineri directorului liceului cu predare în limba română din Tiraspol. El a spus că este foarte complicat de realizat investigaţii pe acest caz, deoarece procurorii nu au acces pe teritoriul controlat de autorităţile separatiste. Însă există alte pârghii, cum ar fi măsurile procesuale de constrângere şi anunţarea în urmărire generală, iar în consecinţă vinovaţii nu vor putea să părăsească teritoriul transnistrean.
Corneliu Gurin a mai comunicat că din dosarele de rezonanţă din anul trecut se află pe rol în instanţele de judecată dosarul referitor la crima din Pădurea Domnească, dosarele în care în calitate de inculpaţi figurează ex-ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţă şi fostul şef al Inspectoratului fiscal, Nicolae Vicol .Potrivit procurorului general nu există nici un dosar penal pe numele ministrului Sănătăţi Andrei Usatîi. Cât priveşte dosarul ex-ministrului Culturii, Boris Focşa, finalizarea investigaţiilor se tergiversează pe motiv că două instituţii au dat expertize total diferite.