logo

Procurorul general: Este greu să dovedeşti că îmbogăţirea s-a produs pe căi ilegale


https://www.ipn.md/ro/procurorul-general-este-greu-sa-dovedesti-ca-imbogatirea-s-a-7967_1015388.html

Procurorul general Corneliu Gurin spune că legislaţia Republicii Moldova nu face diferenţă între marea şi mica corupţie, nu este definită nici corupţia la nivel înalt. Funcţionarul a spus că au fost promovate mai multe modificări novatorii, chiar revoluţionare, în domeniul respectiv – instituirea unor reglementări legate de confiscarea extinsă şi criminalizarea îmbogăţirii ilicite. „Este abia o jumătate de an de când au intrat în vigoare aceste reglementări, e destul de complicat de aplicat, însă ne mişcăm pe calea dreaptă”, a declarat Corneliu Gurin într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de IPN.

Corneliu Gurin spune că reglementările legislative sunt greu de aplicat pentru că sunt şi multe interpretări. „Timp de douăzeci şi ceva de ani, nu a fost o abordare coerentă asupra aspectului aşa-numitei îmbogăţiri ilicite a funcţionarilor, evident că astăzi nu poate să se întâmple o revoluţie. Este foarte dificil să dovedeşti. Plus la aceasta, avem şi anumite interpretări legate de faptul cum aplicăm această lege. Pentru că ea, într-un fel, ar agrava răspunderea pentru fapte care anterior nu erau sancţionate. Însă aceasta nu înseamnă că stăm cu mâinile în jos”, a asigurat procurorul general.

Spre exemplu, dacă vorbim de combaterea micii corupţii, aceste noi reglementări legate de testarea integrităţii deja au început să producă roade – a comunicat Corneliu Gurin. „În perioada de când a intrat în vigoare Legea cu privire la testarea integrităţii, la Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie avem deja 49 de denunţuri despre tentative de corupere activă în care 27 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, 11 angajaţi ai Serviciului Vamal, 3 judecători, câte un caz de la Serviciul Fiscal de Stat, Agenţiei Funciare, diferiţi reprezentanţi ai Administraţiei Publice Locale, au comunicat despre cazuri când au fost supuşi unor încercări de a fi corupţi. Anterior aceste lucruri nu se întâmplau”, a comunicat procurorul.

Corneliu Gurin spune că anume corupţia afectează întreaga societate, întregul stat. „Sub aspect formal, combaterea corupţiei, chiar dacă este o prioritate, nu a ajuns să devină un element mai puţin îngrijorător pentru cetăţeni. Corupţia a pătruns profund în societate, corupţia a pătruns prea mult în minţi şi a afectat prea mult morala oamenilor. Foarte mulţi dintre cetăţenii Republicii Moldova acceptă să participe la cazuri de corupţie. Corupţia reprezintă o tranzacţie între cel puţin două entităţi, cea care oferă şi cea care primeşte şi nu întotdeauna cei care reprezintă statul sunt cei care o fac prin estorcare”, a subliniat procurorul general.

Corneliu Gurin a menţionat că de foarte multe ori cetăţenii, atunci când se confruntă cu anumite situaţii în care au încălcat legea sau când doresc să îşi realizeze anumite interese, sunt cei care oferă mită. Deja depinde de cel în faţa căruia apar aceşti cetăţeni, de nivelul lui de integritate, dar şi de presiunile la care este supus atât din partea superiorilor, a cetăţenilor care provoacă aceste fenomene, dar şi, iarăşi, generat de situaţia generală, precum salariile şi de anumite elemente care ţin de viaţa privată a fiecăruia.