Procurorii vor fi obligaţi să ceară scuze persoanelor care au fost supuse neîntemeiat urmăririi penale
https://www.ipn.md/ro/procurorii-vor-fi-obligati-sa-ceara-scuze-persoanelor-care-au-7967_961931.html
Procurorul care a condus sau a exercitat urmărirea penală sau procurorul ierarhic superior vor aduce scuze oficiale în numele statului persoanei care a fost supusă neîntemeiat urmăririi penale. Parlamentul a aprobat în prima lectură, joi, 26 octombrie, un proiect de lege în acest sens.
Scuzele oficiale ale procurorilor se vor adresate în cazul scoaterii integrale a persoanei de sub urmărire penală; încetarea urmării în anumite cazuri stabilite de lege, şi în cazul anunţării sentinţei definitive şi irevocabile de achitare. Acestea vor fi oferite în termen de 15 zile, în formă scrisă, iar la solicitarea păgubitului, scuzele vor fi difuzate prin aceleaşi mijloace de informare în masă prin care a fost difuzată informaţia despre învinuirea sa.
Proiectul a fost propus deputaţilor de Ministerul Finanţelor. În cadrul aceluiaşi proiect, autoritatea respectivă a propus şi stabilirea unui plafon maxim pentru repararea prejudiciului moral cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii şi instanţelor judecătoreşti. Potrivit proiectului, cuantumul compensaţiilor pentru deţinerea ilegală pentru fiecare zi de detenţie urma să fie între 2 şi 15 unităţi convenţionale (40-300 lei), iar pentru alte acţiuni, care n-au privat persoana de libertate, cuantumul era stabilit de maxim 500 unităţi convenţionale (10 mii lei). În cazuri excepţionale, cuantumul urma să fie stabilit de instanţele de judecată
Mai mulţi deputaţi, dar şi Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi nu au susţinut această prevedere, menţionând că atât Codul Civil, cât şi Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor Fundamentale ale Omului nu prevăd stabilirea unui plafon pentru repararea prejudiciului cauzat. Prevederea respectivă nu a fost acceptată.