Președintele Asociației obștești „Moldova mea”, Fiodor Ghelici, acuză organele procuraturii că evită pornirea urmăririi penale chiar dacă sunt prezentate dovezi de infracțiune. Activistul spune că își bazează acuzațiile pe numeroasele plângeri depuse la ONG-ul pe care îl conduce.
Într-o conferință de presă la IPN, Fiodor Ghelici, a menționat că în plângeri oamenii spun că procurorii califică cazurile ca fiind sub incidența Codului Administrativ, chiar dacă prezintă dovezi că ar fi de ordin penal. Chiar și atunci când victimele merg în instanță și obțin câștig de cauză, decizia nu este un argument pentru procuror ca să înceapă urmărirea penală. „La noi se întâmplă ceva paradoxal. Pentru toți decizia judecătorului este obligatorie și definitivă. Singura castă este Procuratura, care ignoră decizia judecătorului”, subliniază Fiodor Ghelici.
Activistul spune că lucrurile se complică dacă fărădelegile sunt comise de deputați, întrucât aceștia au imunitate. Fiodor Ghelici a adus exemplul deputatului și președintelui Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Nicolae Juravschi, pe numele căruia la Asociația „Moldova mea” au parvenit mai multe plângeri de la sportivi care au spus că acesta și-a însușit bursele care ar fi trebuit să le revină. Chiar dacă au fost depuse plângeri la Procuratură, o cauză penală nu a fost pornită. La fel s-a întâmplat și cu deputatul Vladimir Hotineanu, care este și medic, acesta fiind acuzat că percepe ilegal bani pentru operații.
În context, activistul le-a cerut președintelui Parlamentului, premierului, dar și liderului Partidului Democrat, partid de guvernământ, să se autosesizeze. Imunitatea parlamentară ar trebui anulată, ca toți să fie tratați egal, a mai spus Fiodor Ghelici.