logo

Procurorii cer arestarea lui Vlad Plahotniuc


https://www.ipn.md/ro/procurorii-cer-arestarea-lui-vlad-plahotniuc-7967_1068752.html

Fostul lider PDM Vlad Plahotniuc este cercetat în două cauze penale, ambele în temeiul bănuielii rezonabile privind spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a spus, la un briefing de presă, că cele două cauze au fost conexate într-o procedură unică, transmite IPN.

Potrivit materialelor primei cauze penale, care a fost pornită la 23 septembrie, „pe parcursul anilor 2013-2015, Vlad Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deținerii și utilizării unor bunuri despre care știa că ele constituie venituri ilicite”. „Vlad Plahotniuc, având intenția de a tăinui caracterul ilicit al banilor, a înființat, prin persoane interpuse, companii rezidente și nerezidente, Longford Parteners LTD, Introstyle Solution LTD, Rowallan Overseas SA, Nobil Air Limited, Tukumaan Limited și SRL Finpar Invest, prin care a organizat circulația a 18 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro”, a declarat Viorel Morari.

Procurorul șef al PA a mai spus că, tot la 23 septembrie, instituția pe care o conduce a dispus începerea altei urmăriri penale în temeiul aceleiași bănuielii – spălarea banilor în proporții deosebit de mari. S-a stabilit că în perioada anilor 2013-2014, de la Tukumaan Limited au fost efectuate plăți cu destinația „acordare împrumut” către SRL Finpar Invest, de peste 7,2 milioane de dolari. Totodată, alte plăți cu destinația „air transport services for passengers” către SRL Nobil Air, de peste 380 de mii de euro. De asemenea, către ABD Asiana Development Limited, care, la rândul său, către soția lui Vlad Plahotniuc, pe contul deschis la ABLV Bank, peste 1,5 milioane de euro și peste 1,1 milioane de dolari.

Viorel Morari a mai spus că „temei pentru pornirea urmăririi penale a servit adresarea autorităților elvețiene parvenite într-un schimb spontan de informații din iunie 2019 și analiza Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor privind activitatea agenților economici afiliați cetățeanului Vlad Plahotniuc”.

Viorel Morari  a mai spus că o persoană se află în arest preventiv, fiind pusă sub învinuire pentru complicitate la infracțiunea de spălare a banilor, deoarece gestiona fictiv o societate comercială rezidentă prin care au fost transferate o parte din mijloacele bănești. În privința a două persoane, inclusiv Vlad Plahotniuc, au fost dispuse investigații în vederea căutării acestora. Procurorii anticorupție au înaintat demersuri privind aplicarea măsurii de arest preventiv și eliberarea mandatului de arest pentru un termen de 30 zile.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Vlad Plahotniuc a fost citat la audieri miercuri, 9 octombrie, dar nu s-a prezentat. Avocații acestuia au cerut amânarea audierilor cu cel puțin trei săptămâni.