„Dacă doriţi un sistem judiciar eficient, eu vă recomand sistemul judiciar al României. Sistemul DNA are o încredere de peste 62% în rândul populaţiei”, acesta este recomandarea procurorului şef-adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, Nistor Călin. Declaraţia a fost făcută în cadrul Conferinţei Naţionale Anticorupţie „Împreună cu societatea civilă împotriva corupţiei”, care se desfăşoară astăzi, 7 decembrie, la Chişinău.
Procurorul şef-adjunct al DNA a vorbit despre eforturile depuse de România în lupta împotriva corupţiei şi despre rezultate obţinute. „Nici în România nu cred că, iniţial, sistemul politic a vrut să combată în mod real corupţia. Au înfiinţat instituţii anticorupţie, au zis că au înfiinţat DNA, că avem CSM, avem instanţe independente, ne prezentăm bine în faţa organismelor europene şi cam am terminat cu reforme anticorpuţie. Dacă ei ar fi prevăzut adevărata evoluţie a sistemului judiciar, ar fi avut reţineri în a înfiinţa DNA. Acum practic sunt forţaţi să evolueze şi ei în această direcţie, pentru că societatea nu mai are răbdare cu politicienii care nu iau măsuri pentru combaterea corupţiei”, a spus el.
Nistor Călin a dat drept exemplu sistemul judiciar din România. „Dacă doriţi un sistem judiciar eficient, eu vă recomand sistemul judiciar al României. Sistemul DNA are o încredere de peste 62% în rândul populaţiei, la ultimul sondaj ne depăşea doar biserica şi armata, cred că am depăşit şi biserica la acest moment.”
Procurorul şef-adjunct al DNA a mai menţionat că pentru evoluţia sistemului judiciar este obligatoriu să existe o reală independenţă a procurorului în investigaţiile efectuate, influenţa politicului în România fiind minimă. „Pe noi nu ne interesează cine e la putere, nu ne interesează cine e în opoziţie, noi investigăm faptele şi actele de corupţie, nu faptul că o persoană aparţine sau nu unui partid politic.”
La Conferinţa Naţională Anticorupţie organizată de Institutul Pentru Politici şi Reforme Europene a participat şi şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, precum şi experţi internaţionali, care au vorbit despre importanţa implicării societăţii civile în combaterea corupţiei.