logo

Procuratura vine cu mai multe propuneri legate de sancționarea șofatului la beție


https://www.ipn.md/ro/procuratura-vine-cu-mai-multe-propuneri-legate-de-sanctionarea-7967_1084482.html

Procuratura Generală propune ca acțiunea de conducere a automobilului în stare de ebrietate, fără urmări grave pentru viața sau sănătatea persoanei, să fie trecută din categoria infracțiunilor penale în cea a contravențiilor, pentru care însă să fie prevăzută o pedeapsă mai dură. De asemenea, instituția propune să fie interzisă oprirea nejustificată a vehiculului de către agentul de circulație. Propunerile se regăsesc în cadrul unor inițiative legislative, prezentate luni, 20 septembrie, de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Alexandr Stoianoglo a declarat că un amplu studiu criminologic realizat recent de Procuratura Generală arată că în anumite cazuri politica penală a statului este absolut ineficientă și totodată extrem de costisitoare.

Procurorul general a menționat că statisticile indică o sporire a numărului de cazuri de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate, de la 4013 cazuri în anul 2019 la 4410 cazuri în 2020. Din numărul total al infracțiunilor înregistrate pe parcursul anului trecut, 16,7% constituie anume conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate. Mai mult, doar în anul 2019, instanțele de fond au emis în total 11 mii de sentințe, din care circa patru mii vizau anume acest tip de infracțiuni.

„Și mai grav este faptul că această dinamică este în constantă creștere și oricâți oameni ar fi condamnați penal pentru această infracțiune, numărul cazurilor nu scade. Aceasta denotă și constituie o confirmare suplimentară că politica penală a statului în acest domeniu este ineficientă total”, susține șeful Procuraturii.

În opinia sa, Guvernul și MAI ar trebui să se preocupe mai mult de aspectele de educație și să elaboreze un complex de acțiuni preventive. Dar și pedepsele pentru acest tip de abatere trebuie să fie mai dure.


Alexandr Stoianoglo a mai spus că cine va urca beat sau drogat la volan și va produce un accident rutier soldat cu urmări grave pentru viața sau sănătatea persoanei va fi tras în continuare la răspundere penală. Dacă fapta este săvârșită  de o persoană care a fost anterior condamnată pentru infracțiuni similare, mijlocul de transport utilizat va fi confiscat. În celelalte cazuri, în lipsa unor consecințe grave, persoanele vor fi trase la răspundere contravențională, fiind pasibili de pedeapsă sub formă de amendă, muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 15 zile de arest contravențional, în toate cazurile cu privarea de dreptul de conduce mijloace de transport de la 6 luni până la 3 ani.