Procuratura Generală simulează respectarea deciziilor CEDO, expert
https://www.ipn.md/ro/procuratura-generala-simuleaza-respectarea-deciziilor-cedo-expert-7965_980747.html
Procuratura Generală simulează respectarea deciziilor Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) privind drepturile fiecărui cetăţean al R. Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, şi nu face absolut nimic pentru asigurarea drepturilor omului, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă expertul în drepturile omului al Asociaţiei obşteşti „Promo-Lex,, Doina-Ioana Străisteanu, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit ei, un deţinut din penitenciarul de la Tiraspol, Iurie Matcenco, s-a aflat timp de 40 de zile în greva foamei, ajungând într-o stare deplorabilă a sănătăţii şi fiind lipsit de asitenţă medicală. Tânărul, reţinut în septembrie 2009, sub pretextul estorcării de bani, a fost supus unui tratament inuman de către angajaţii structurilor de forţă din regiunea transnistreană. Aceştia au insistat ca Matcenco să-şi atribuie vina pentru comiterea infracţiunii, iar când acesta a refuzat, l-au dus într-o pădure, i-au pus pistolul la tâmplă şi au tras cu gloanţe oarbe, promiţându-i că altă dat vor folosi gloanţe adevărate.
Străisteanu spune că după un asemenea tratament, Matcenco a declarat greva foamei, cerând să-i fie schimbat anchetatorul şi procurorul. După expirarea a 40 de zile a renunţat la greva foamei din motive de sănătate şi a apelat după ajutor la Asociaţia Promo-LEX. Aflând despre gestul deţinutului, reprezentanţii regimului din regiune au intensificat cazurile de maltratare ale lui Matcenco.
Procuratura Generală, în persoana procurorului secţiei nr.1 din cadrul Direcţiei control al urmăririi penale, Tatiana Gulea, a răspuns la adresarea Promo-Lex, declarând că „PG a examinat apelul privind [acţiunile pretinse a fi ilegale ale organelor de drept] din stânga Nistrului, în privinţa cet. Matcenco. Cu regret, în situaţia politică existentă din anul 1992 şi până în prezent, organele Procuraturii R. Moldova sunt lipsite de posibilitatea de a interveni, în cazurile necesare, în scopul protecţiei drepturilor şi libertăţilor locuitorilor din această regiune”. Referindu-se la Convenţia europeană privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, Tatiana Gulea afirmă că încă în 1997 „R. Moldova a formulat rezerve, conform cărora nu va putea asigura respectarea dispoziţiilor Convenţiei în ce priveşte omisiunile şi actele comise de organele regimului autoproclamat pe teritoriul controlat efectiv de ele, până la soluţionarea definitivă a diferendului din această zon[”.
Doina-Ioana Străisteanu aminteşte Procuraturii Generale şi în special Tatianei Gulea, că la examinarea cazului lui Ilie Ilaşcu CEDO nu a luat în considerare afirmaţiile Guvernului R. Moldova despre imposibilitatea de a interveni în zona transnistreană pentru apărarea drepturilor omului, argumentând prin faptul, că R. Moldova este obligată să respecte drepturile tuturor cetăţenilor ei, inclusiv şi celor din stânga Nistrului.