logo

Procuratura cere ridicarea imunității parlamentare a deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi


https://www.ipn.md/ro/procuratura-cere-ridicarea-imunitatii-parlamentare-a-irinei-lozovan-7965_1099524.html

Procuratura Generală cere ridicarea imunității parlamentare a deputatei Irina Lozovan. Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul ședinței de joi. De asemenea, a fost prezentată o cerere de ridicare a imunității deputatului Alexandr Nesterovschi, transmite IPN.

Irina Lozovan este vizată în două cereri cu privire la încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată. În demers se face trimitere la „acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat”. La fel, parlamentarei i se impută „spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.

Alexandr Nesterovschi este vizat în trei cereri de ridicare a imunității. În una se indică „coruperea pasivă – pretinderea, acceptarea și primirea personal sau prin mijlocitori de către o persoană cu funcție de demnitate publică de bunuri ce nu i se cuvin pentru sine și pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale”. În a doua cerere acestuia i se impută, ca și Irinei Lozovan „acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat”. În ultimul demers se face trimitere la „finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum în modalitatea normativă, pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege, săvârșită în proporții mari”.

Cele cinci cereri semnate de procurorul general interimar, Ion Munteanu, au fost transmise Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități. Comisia urmează să se convoace la ora
13.00, la ea fiind invitați și deputații vizați.

Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost deputați ai Partidului Socialiștilor, pe care l-au părăsit în luna martie 2023. La mijlocul lunii mai, cei doi deputați au anunțat că aderă la Partidul Renaștere, la care mai târziu au aderat și alți doi deputați socialiști, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski.