Procuratura Anticorupție trebuie fortificată pentru a lupta eficient împotriva corupției mari. Aceasta este principala concluzie a analizei funcționale a PA, prezentată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în parteneriat cu Procuratura Anticorupție și Fundația Soros Moldova. Autorii analizei precizează că este nevoie de optimizarea structurii organizatorice și a personalului procuraturii în funcție de competențele sale și de volumul de muncă al procurorilor, precum și creșterea numărului de procurori cu 30%, transmite IPN.
La evenimentul de prezentare, Vitaliy Kasko, expert internațional IPRE și autorul analizei, a declarat că se recomandă concentrarea activității viitoare a PA cu privire la investigarea faptelor de corupție ale funcționarilor publici de rang înalt, inclusiv asupra persoanelor politice. Este vorba despre parlamentari, miniștri, vice-miniștri, judecători de rang înalt, procurori și alți funcționari publici de rang înalt.
Potrivit expertului, Procuratura Anticorupție nu dispune la momentul de față de experți juridici în domeniul investigațiilor economice și financiare în cadrul personalului său. Totodată, angajații nu dispun de acces deplin la toate bazele de date necesare, iar Procuratura Anticorupție nu este autorizată prin lege să desfășoare investigațiile sale financiare.
Prin urmare, este recomandată asigurarea în practică a accesului deplin, direct și gratuit al Procuraturii Anticorupție la toate bazele de date deținute de stat, inclusiv la registrul unificat al conturilor bancare, relevante pentru investigarea eficientă a marii corupții. De asemenea este necesară fortificarea capacității organizaționale, umane, informatice, de expertiză și financiare a Procuraturii Anticorupție.
În analiză se mai menționează că Procuratura Anticorupție trebuie să își majoreze personalul și această necesitate este evidentă. Posturile vacante trebuie să fie completate cât mai repede posibil și activitatea Consiliului Superior al Procurorilor trebuie organizată într-un mod care să excludă orice întârzieri în acest proces. În final, Procuratura Anticorupție are nevoie de un buget propriu corespunzător mandatului său, așa cum prevedere legea din 2016 cu privire la procuraturile specializate.
Prezent la eveniment, șefa PA, Veronica Dragalin, a declarat că pentru a combate corupția Procuratura Anticorupție are nevoie de mult mai multe resurse și instrumente. „Noi toți cunoaștem că până acum nu am reușit. Noi, Procuratura, nu câștigăm lupta cu corupții. Trebuie să schimbăm multe lucruri cât mai urgent pentru că asta este o luptă adevărată cu care avem de-a face în fiecare zi. Ne trebuie să implementăm legea din 2016 nu astăzi, ci „ieri”. De ce au trecut 6 ani de zile fără să fie implementată această lege? Pentru mine aceasta e un semn că Moldova nu vrea să combată corupția mare. Eu sper că azi, fiindcă poporul nostru a votat pentru o schimbare, eu sper că avem lideri în țara asta care vor depune eforturi adevărate de data aceasta ca să combatem corupția”, a mai spus Veronica Dragalin.