Procesul decizional trebuie să devină transparent – Parlamentul
https://www.ipn.md/ro/procesul-decizional-trebuie-sa-devina-transparent-parlamentul-7967_972123.html
Cetăţenii vor putea participa la elaborarea proiectelor de decizii. Parlamentul a aprobat, în primă lectură, proiectul Legii cu privind transparenţa în procesul decizional, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit proiectului de lege, transparenţa în procesul decizional va fi asigurată de către autorităţile publice, centrale şi locale, prin informarea publicului referitor la iniţiativa de elaborare a deciziilor, punerea la dispoziţia solicitanţilor a proiectului de decizie, consultarea cetăţenilor şi asociaţiilor acestora, examinarea recomandărilor cetăţenilor şi asociaţiilor în procesul de elaborare a deciziilor, informarea publicului despre decizia adoptată.
La iniţierea procesului decizional, autoritatea publică va plasa un anunţ pe pagina web oficială, îl va afişa la sediul ei într-un spaşiu accesibil publicului şi/sau îl va difuza în mass-media centrală sau locală. Consultarea cetăţenilor va fi efectuată prin organizarea dezbaterilor publice de către autoritatea responsabilă de elaborare a proiectului. Recomandările cetăţenilor ţi asociaţiilor vor fi recepţionate atât în formă scrisă, cât şi orală. Şedinţele în cadrul cărora sunt luate deciziile sunt publice. Anunţul privind organizarea şedinţei publice va fi afişat cu cel puţin 5 zile înainte de desfăşurare. Accesul la deciziile adoptate va fi asigurat prin difuzarea în mass-media, plasarea pe paginile web oficiale, afişarea la sediu sau prin eliberarea la cerere.
Potrivit viceministrului justiţiei, Nicolae Eşanu, spre deosebire de Legea privind accesul la informaţie, care permite accesul cetăţenilor la informaţiile oficiale deţinute de autorităţile publice, noua lege va oferi cetăţenilor şi organizaţiilor posibilitatea de a participa activ la procesul de elaborare a deciziilor prin sugestii şi recomandări.
Spre deosebire de democraţia directă, noua lege nu conferă cetăţenilor dreptul de a lua decizia finală. Acest lucru va fi în continuare asumat exclusiv de autorităţile publice, care vor decide să includă sau nu în proiecte recomandările cetăţenilor.
Proiectul urmează să fie examinat în lectura a doua şi va intra în vigoare la 3 luni de la data publicării.