logo

Procesul de vot are loc fără incidente semnificative, CEC


https://www.ipn.md/ro/procesul-de-vot-are-loc-fara-incidente-semnificative-cec-8012_1100906.html

Votarea decurge în regim obișnuit, fără incidente semnificative sau care să influențeze desfășurarea scrutinului, a declarat președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

Președinta CEC a remarcat că sistemul informațional „Alegeri” funcționează și toți alegătorii sunt trecuți prin acest sistem. Au fost fixate câteva situații la începutul zilei, când operatorii au avut dificultatea de a se conecta la internet, dar acestea au fost depășite. Nu poate fi vorba despre de deficiențe ale sistemului, cum s-a vehiculat.

Potrivit informațiilor oamenilor legii, în prima parte a zilei au fost înregistrate 23 de incidente, dintre care 7 cazuri de agitație electorală interzisă, trei cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, unde pe un caz a fost întocmit un proces-verbal, alte două cazuri sunt în examinare. În două cazuri s-a atestat bănuiala rezonabilă de corupere a alegătorilor, 5 cazuri de transportare a alegătorilor și 6 cazuri sesizate pe alte subiecte.

Angelica Caraman a mai spus că 18 noiembrie Curtea Supremă de Justiție a admis parțial recursurile depuse de PDCM și a obligat CEC să emită hotărâri prin care să dispună renumărarea voturilor pentru funcția de primar în două localități. CEC va prezenta detalii ulterior. De asemenea, la Curtea de Apel Chișinău se examinează apelul Partidului Șansă privind invalidarea alegerilor și invalidarea mandatelor celor aleși pentru circumscripțiile Căușeni și Rezina. Imediat ce vor fi deciziile instanței se va veni cu precizări.

Până la ora 13.00, au participat la vot peste 162 de mii de alegători, ceea ce reprezintă peste 19%. Prezența este comparabilă cu turul I. La Corjova, raionul Dubăsari, se atestă cea mai activă prezență la urne – 41%, la Salcia, Taraclia s-au prezentat la urne puțin peste 2%.