logo

Procesul de divergenţă dintre economia din dreapta şi cea din stânga Nistrului continuă


https://www.ipn.md/ro/procesul-de-divergenta-dintre-economia-din-dreapta-si-cea-din-7966_1012623.html

Indicele de convergenţă a economiei de pe cele două maluri ale Nistrului şi-a continuat dinamica negativă, începută în 2013, fiind cauzată de performanţele mai modeste ale economiei transnistrene în raport cu cea din dreapta Nistrului. Conform indicelui calculat de Centrul Independent Analitic Expert-Grup, în particular, divergenţa s-a accentuat în urma comprimării, pe parcursul anului 2013, a activităţii industriale (-17,7%), fapt ce a determinat şi reducerea activităţilor de export (-15%), transmite IPN.

Potrivit publicaţiei „Realităţi nistrene”, în partea dreaptă a Nistrului, indicele producţiei industriale a avansat cu 6,8%, iar volumul exporturilor de bunuri a crescut cu 11%. Totodată, reducerea cererii pentru resurse energetice, alte materii prime, precum şi a consumului final din regiune, a condiţionat reducerea importurilor. Pe de altă parte, procesele respective au fost atenuate şi de anumite tendinţe de convergenţă. Astfel, volumul producţiei agricole în regiunea transnistreană a crescut, în 2013, cu 85%, fiind o rată de circa 2 ori mai mare comparativ cu evoluţia din dreapta Nistrului.
Economia transnistreană rămâne foarte vulnerabilă la diverse şocuri, atât interne, cât şi externe. În 2013, „produsul intern brut” al regiunii a avansat cu 2,4%, în mare parte datorită creşterii de peste 2,3 ori a valorii adăugate brute în sectorul agricol şi cu 14,8% - în sectorul construcţiilor. Totuşi, această creştere nu este una durabilă, deoarece avansul aparent impresionant al producţiei agricole s-a datorat compensării pierderilor în rezultatul secetei din 2012, iar evoluţia sectorului construcţiilor a avut loc în baza suportului financiar din partea Federaţiei Ruse.

În acelaşi timp, anul 2013 a confirmat cât de sensibil şi volatil este complexul industrial din regiune la fluctuaţiile interne şi externe. În particular, reducerea activităţii industriale în 2013 s-a datorat majorării preţurilor la resursele energetice pentru companii, care a dus la blocarea celor mai importante întreprinderi din regiune. Totodată, sistarea exporturilor de energie electrică din luna martie către România a condiţionat şi reducerea exporturilor de resurse energetice cu 25,9% în 2013.

Principala provocare imediată a economiei regiunii ţine de asigurarea durabilităţii creşterii economice prin diversificarea şi extinderea accesului pe pieţele externe. În 2013, economia transnistreană a înregistrat un deficit de cont curent de circa 80% din „produsul intern brut”, fapt ce relevă o competitivitate scăzută şi lipsa unor motoare durabile de creştere. În acest sens, cooperarea în vederea implementării prevederilor Acordului de Asociere, care urmează a fi semnat curând, este imperativă pentru extinderea şi diversificarea pieţelor de desfacere, sporirea atractivităţii investiţionale a regiunii şi atenuarea riscurilor asociate cu înrăutăţirea situaţiei economice din Ucraina şi Rusia.