Procesul de deschidere a pieţei de energie electrică din Moldova care a prins turaţii în anul 2010 şi s-a împotmolit în ultimii 2-3 ani trebuie reanimat şi grăbit prin votarea cât mai urgentă a Legii cu privire la electricitate. Concluzia a fost făcută de analistul în domeniul energiei al Institutului de Politici Publice, Ion Efros, în cadrul unui studiu de politici energetice. Totodată, cercetarea relevă faptul că piaţa de electricitate din Moldova este prea mică pentru ca liberalizarea ei să dea roade rămânând izolată de piaţa europeană, transmite IPN.
Studiul arată că deşi liberalizarea pieţei energiei electrice a fost anunţată încă în anul 1996, nici în 2016 liberalizarea efectivă pe partea de furnizare şi producere nu s-a realizat. Conform calendarului de liberalizare pe care Moldova l-a semnat cu Comunitatea Energetică, până la 1 ianuarie 2013 piaţa urma să fie liberalizată pentru consumatorii non-casnici, iar, începând cu 1 ianuarie 2015, şi pentru consumatorii casnici. „În realitate, la nivelul vânzărilor cu amănuntul, ambele categorii rămân în continuare captive furnizorilor existenţi”, susţine Ion Efros.
Totodată, autorul studiului susţine că există o reticenţă pentru deschiderea totală a pieţei de electricitate şi la nivel european, nu doar în Republica Moldova. „Această reticenţă este explicată de temeri legate de consumatori slabi, în special gospodăriile casnice şi întreprinderile mici, care au opţiuni limitate la alegerea furnizorului şi control limitat asupra tarifelor energiei electrice pe care aceşti furnizori le ofertează”, a declarat Ion Efros.
Potrivit lui, rămânerea Moldovei în incertitudine în ceea ce priveşte liberalizarea va fi costisitoare, în primul rând, pentru consumatorii ţării, care sunt captivi unui duopol acţionând concertat în stabilirea preţurilor de import.
Totodată, în studiul său, autorul a făcut mai multe recomandări pentru sectorul energiei electrice. Astfel, Consiliul Concurenţei ar trebui să aibă un rol mai activ în cazuri ce vizează competiţia pe piaţa de energie electrică la nivelul furnizărilor angro. De asemenea, autorul susţine că furnizorii de electricitate din Moldova ar trebui obligaţi printr-un articol la noua Lege cu privire la energia electrică să indice fiecare componentă a preţului la electricitate în facturi. Autorul recomandă depolitizarea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, crearea unui operator al pieţei de electricitate, etc.
Studiul a fost realizat cu suportul parţial al Foundation Open Society Institute.