logo

Proces penal pentru influența exercitată de conducători de instanțe asupra magistraților


https://www.ipn.md/ro/proces-penal-pentru-influenta-exercitata-de-conducatori-de-instante-7967_1067367.html

Procuratura Generală va verifica, în cadrul unui proces penal, influența necorespunzătoare din partea unor conducători de instanțe judecătorești asupra magistraților la judecarea și soluționarea cauzelor aflate în gestiunea acestora. Într-un comunicat de presă, citat de IPN, se spune că PG va verifica și persecutarea ulterioară pentru neexecutarea așa-numitelor indicații ale superiorilor, atentând grav independența și imparțialitatea judecătorilor.

Potrivit comunicatului, PG a reluat examinarea cazului sesizat de către Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acțiunile pretins ilegale ale conducerii judecătoriei municipiului Chișinău, a Curții Supreme de Justiție și ale Inspecției Judiciare. Decizia a fost luată după ce joi, 8 august, pe cazul dat, la PG a fost depus și înregistrat denunțul magistratului vizat în actele prezentate de către CSM. Este vorba despre magistratul Mihai Murguleț, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

La 25 iunie CSM a examinat o notă informativă a magistratului Mihai Murguleț, care a informat membrii CSM că atât în 2018, cât și în 2019 a fost constrâns să execute anume cerințele ale unor conducători de instanțe judecătorești la judecarea cauzelor aflate în gestiunea sa.