logo

Proceduri disciplinare în privința mai multor procurori de la PCCOCS și PA


https://www.ipn.md/ro/proceduri-disciplinare-in-privinta-mai-multor-procurori-de-la-7967_1070922.html

Controalele de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și de la Procuratura Anticorupție, efectuate timp de o lună, au scos la iveală încălcări grave. Acestea ar fi fost comise de către un șir de procurori, care activează în cele două procuraturi specializate. Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, faptele constatate pot fi calificate ca abateri disciplinare și acestea urmează a fi verificate în cadrul procedurilor disciplinare, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Alexandr Stoianoglo a declarat că în privința unor procurori deja a fost sesizat Consiliul Superior al Procurorilor, iar în privința altora pregătirea dosarelor disciplinare este în derulare. „La fel, alte cazuri de încălcări grave, care au rezultat inclusiv ingerințe importante și disproporționate în drepturile omului, sunt și vor face obiect de investigare în cadrul procedurilor penale. Paralel, este de reținut că, urmare a celor stabilite în cadrul controlului, au fost deja întreprinse măsuri pentru înlăturarea mai multor neajunsuri”, a notat procurorul general.

Potrivit lui, s-a constatat că în cele două procuraturi lipsesc registrele de evidență a activității de bază. În aceste condiții, nu a fost posibil de verificat completamente pe câte cauze penale real, de facto, s-a exercitat și condus urmărirea penală, câte persoane au fost reținute și din ele câte au fost arestate, câte din ele au fost scoase ulterior de sub urmărire penală. La fel, nu s-a dus nici într-un mod evidența măsurilor speciale de investigații dispuse și autorizate.

„Concluzia pe care o facem este c, potențialul procuraturii specializate este utilizat pentru documentarea unor cazuri minore, doar în vederea creării unor indicatori statistici favorabili, contrar așteptărilor societății, a partenerilor de dezvoltare, context în care generăm o scădere artificială a potențialului de care dispun aceste procuraturi autonome. Iar drept consecință, corupția mare, dosarele de rezonanță, rămân în nelucrare sau se prăfuiesc în safeuri, neavând finalitate cu anii”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Controalele efectuate au scos la iveală cazuri când pornirea dosarelor s-a făcut în lipsa oricărei bănuieli rezonabile, doar în baza unor rapoarte fără suport factologic, fără confirmare documentară și probatorie, în multe dintre cazuri doar în scopul efectuării interceptărilor și altor măsuri speciale de investigații. S-au atestat multiple cazuri de pornire a urmăririi penale pe componente de infracțiuni materiale în lipsa prejudiciului clar constatat. În special, asemenea hotărâri au fost adoptate în cazurile infracțiunilor de abuz în serviciu.

Printre abaterile depistate, procurorul general a menționat menținerea pe dosare a calității de învinuit perioade excesive – cu anii, în stare de stres și frică pentru persoane. De asemenea, este vorba despre mimarea căutării persoanelor învinuite sau punerea neîntemeiată sub învinuire. Totodată, zeci de persoane au fost interceptate, de la opt până la 12 luni, în condițiile în care legea prevede termenul de până la șase luni, iar temei pentru prelungire nu exista.

„În materialele cauzelor verificate lipsesc date care ar indica faptul că procurorul-șef și, respectiv, procurorii-șefi adjuncți ai Procuraturii Anticorupție și PCCOCS, în calitate de procurori ierarhic superiori, în corespundere cu prevederile Codului de Procedură Penală și actele instituționale, ar fi intervenit pentru asigurarea înlăturării omisiunilor organelor de urmărire penală și ale procurorilor”, a mai spus Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general a mai declarat că în timpul apropiat vor urma și alte verificări în cadrul procuraturilor.