Procedura de selectare a candidaţilor la funcţia de avocat parlamentar necesită îmbunătăţire, atenţionează societatea civilă
https://www.ipn.md/ro/procedura-de-selectare-a-candidatilor-la-functia-de-avocat-parlamentar-necesita--7967_972237.html
Organizaţiile neguvernamentale pentru drepturile omului se arată îngrijoraţi de prestaţia candidaţilor la funcţia de avocat parlamentar şi susţin că procedura de selectare a acestora nu stimulează participarea candidaţilor consacraţi şi recunoscuţi în domeniul drepturilor omului. Totodată, organizaţiile salută deschiderea Parlamentului spre consultare cu societatea civilă, transmite Info-Prim Neo cu referire la declaraţia de presă a patru ONG-uri.
Organizaţiile semnatare salută deschiderea Parlamentului, comisiei juridice şi comisiei pentru drepturile omului de a consulta organizaţiile societăţii civile în cadrul procesului de selectare a candidaţilor la funcţia de avocat parlamentar. Informarea adecvată asupra candidaturilor, dar şi asistarea reprezentanţilor societăţii civile la şedinţele comisiilor specializare, depunerea memoriilor şi avizelor, constituie o practică pozitivă. Aceasta demonstrează aplicarea în practică a principiilor democratice de cooperare a Parlamentului cu societatea civilă, constată ONG-urile.
Totodată, organizaţiile se arată îngrijorate de prestaţia unor candidaţi. În cadrul audierilor în comisia juridică, răspunzând la întrebarea “Care sunt 3-5 probleme principale ale drepturilor omului din R. Moldova?”, doar o parte din candidaţi au oferit un răspuns, menţionând doar 1-2 probleme. Nici unul din candidaţi nu s-a referit la rapoartele anuale privind respectarea drepturilor omului în R. Moldova, elaborate de Centrul pentru Drepturile Omului (CDO) în plenul Parlamentului. La întrebarea „Cum vedeţi cooperarea cu organizaţiile neguvernamentale de drepturile omului?”, un candidat s-a referit la propria experienţă de activitate în cadrul unor partide politice, denotând cel puţin nivelul rudimentar de înţelegere a limbii de stat. Majoritatea candidaţilor au evitat răspunsuri la întrebarea „Care este viziunea dvs. pentru îmbunătăţirea situaţiei şi în particular rolul CDO în acest context?”.
Organizaţiile invită Parlamentul să supună dezbaterilor publice candidaturile propuse în cadrul sesiunii plenare. De asemenea, recomandă crearea unui grup de lucru, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile specializate pentru a elabora recomandări de îmbunătăţire a procesul de selectare a avocaţilor parlamentari.
Declaraţia este semnată de Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), Asociaţia „Promo-lex”, Institutul pentru Drepturile Omului şi Centrul Naţional al Romilor.
La 16 septembrie, aceleaşi organizaţii şi-au exprimat, într-o conferinţă de presă, îngrijorările privitor la lipsa de transparenţă a Parlamentului în selectarea candidaturilor pentru funcţia de avocaţi parlamentari din cadrul CDO.