Copiii din familiile refugiate din Ucraina vor frecventa primele patru zile de grădiniță fără prezentarea certificatului care confirmă că sunt refugiați. Anunțul a fost făcut pentru IPN de Ana Vartic, șefa Secției Management Preșcolar din cadrul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS) a municipiului Chișinău.
Oficialul a menționat că, pentru început, părinții trebuie să prezinte certificatul de beneficiari ai Centrului de plasament pentru refugiați, unde sunt cazați, ca, pe parcursul următoarelor 4-5 zile, aceștia să prezinte și documentul care le confirmă statutul de refugiați.
„Colegii îi înregistrează acum pe copiii refugiaților în registre suplimentare. În decurs de 4-5 zile, copiii frecventează grădinițele în baza documentului de cazare al părinților, care, ulterior, aduc certificat care confirmă statutul de refugiați”, a precizat Ana Vartic.
Potrivit ei, părinții ucraineni care vor să își înregistreze copiii la grădiniță, trebuie să prezinte un pachet redus de documente, inclusiv cererea de înmatriculare la grădiniță, copia actului de identitate al părintelui, copia certificatului de naștere al copilului și un certificat medical. În acest caz, testul PCR nu este obligatoriu.
„Directoarea instituției preșcolare trebuie să apeleze la șeful Asociației Medicale Teritoriale (AMT) din sectorul vizat și copiii vor trece mai repede acest control medical”, a menționat șefa secției. Aceasta a mai precizat că minorii trebuie să dețină un certificat COVID-19 prevăzut de regulamentele AMT-urilor.
Din momentul depunerii cererii, copiii cu vârsta cuprinsă între 3-7 ani ajung la grădiniță după ce au prezentat certificatul medical. Astfel, procedura de înregistrare durează circa două zile lucrătoare.
„În primul rând, părinții trebuie să prezinte certificatul medical, care se perfectează într-o zi, iar în a doua zi copilul poate fi înregistrat în grădiniță. Minorul este încadrat în instituție temporar, pentru perioada în care părinții se vor afla în Republica Moldova”, a precizat Ana Vartic.
Totodată, Ana Vartic a declarat că în Chișinău există puține locuri disponibile în grupele care activează pentru copiii refugiaților ucraineni.
„Nu avem posibilitate să înmatriculăm copiii refugiaților în orice grădiniță, pentru că avem un deficit de locuri disponibile. În același timp, avem sectoare unde există grupe libere”, a explicat oficialul.
Lista cu locuri disponibile și pașii concreți de înscriere la instituțiile preșcolare pot fi găsite pe pagina web a DGETS.
Conform datelor recente, în Republica Moldova se află circa 19 mii de copii ai refugiaților din Ucraina.