Procedura de înregistrare a tranzacţiilor cu bunuri imobiliare va deveni mai simplă
https://www.ipn.md/ro/procedura-de-inregistrare-a-tranzactiilor-cu-bunuri-imobiliare-va-deveni-7967_977301.html
Numărul de adresări în instanţe la înregistrarea tranzacţiilor cu bunuri imobiliare se va reduce, notează Info-Prim Neo. Actualmente, persona (clientul) pentru o înregistra dreptul asupra unei proprietăţi imobiliare trebuie să facă şase adresări în diverse instanţe. Ministerul Justiţiei şi Agenţia de Stat Relaţii Funciare şi Cadastru au elaborat un ordin comun, implementarea căruia va permite a face un prim pas în direcţia simplificării procedurii în cauză.
Astfel, precum a precizat Valeriu Gînju, vicedirector al ÎS Cadastru, clientul se va adresa la oficiul teritorial cadastral pentru obţinerea extrasului din Registrul bunurilor imobile. Apoi, cu acest extras şi cu certificatul privind valoarea bunului imobil, va merge la notar în vederea autentificării actului juridic. Tot atunci, el poate, printr-o declaraţie scrisă, împuternici notarul să prezinte el cererea de înregistrare. Notarul întocmeşte un demers cu anexarea actului juridic, copiei buletinului de identitate a clientului, a bonului de plată şi, în aceiaşi zi, prezintă documentele la Oficiului teritorial cadastral. În decurs de 7 zile, se efectuează înregistrarea, se transmite actul juridic cu aplicarea parafei notarului, care mai apoi îl prezintă părţilor, antrenate în tranzacţie.
“Prin această procedură toate problemele care apar la perfectarea actului juridic le soluţionează notarul cu oficiul cadastral, adică profesioniştii, fără implicarea clientului, care nu este competent în aceste probleme. Sporeşte şi nivelul securităţii tranzacţiei: actul juridic este prezentat în aceiaşi zi la Oficiul cadastral, fiind excluse unele posibile scheme de corupţie. Totodată, toate contractele autentificate notarial vor fi înregistrate şi Oficiul cadastral teritorial va putea prezenta Serviciului Fiscal de Stat informaţia despre subiecţii impozitării” - a menţionat Valeriu Gînju.
Gînju a mai spus că în prezent se desfăşoară seminare cu reprezentanţii oficiilor teritoriale cadastrale şi alţi specialişti pentru a-i informa asupra noii proceduri de înregistrare a tranzacţiilor, care va fi implementată cu începere de la 1 septembrie.