Problemele cetăţenilor moldoveni de etnie romă s-au intensificat în ultimii ani pentru că nu a existat o intervenţie promptă atât din partea statului, cât şi din partea comunității rome. Este declaraţia lui Marin Alla, reprezentantul Coaliţiei „Vocea Romilor”, făcută pentru IPN în contextul Zilei Internaţionale a Romilor, marcată pe 8 aprilie.
„Există un plan, însă puţine activităţi au fost puse în aplicare. Şi aceasta ne doare cel mai mult”, a spus Marin Alla. În opinia sa, este nevoie ca ambele părţi, atât statul, cât și comunitatea romă, să îşi asume responsabilităţi. Problemele de stringentă actualitate sunt legate de neşcolarizarea copiilor, accesul limitat la servicii de sănătate, cât și problemele de angajare în câmpul muncii. Toate acestea influențează și mai mult migrația.
„Avem 2300 de persoane de etnie romă plecate cu familia, au lăsat casele şi acesta este un indiciu că ţara nu se dezvoltă. În ceea ce privește școlarizarea copiilor romi, situaţia nu s-a schimbat practic cu nimic în ultimii ani. Am vrut în 2013 ca măcar 25 de mediatori să fie angajaţi pentru comunităţile de romi, am ajuns acum că avem doar 12. Guvernul şi autorităţile locale nu găsesc niciodată bani pentru romi. Şi din această cauză copii romilor nu sunt la şcoală”, afirmă Marin Alla.
Reprezentantul Coaliţiei „Vocea Romilor” a făcut referire la date neoficiale, potrivit cărora în Moldova sunt mai mult de 200 de mii de romi. Potrivit datelor recensământului, etnicii romi reprezintă 0,3% din populația țării.