logo

Problemele presei au fost discutate de reprezentanți mass-media cu premierul Maia Sandu


https://www.ipn.md/ro/problemele-presei-au-fost-discutate-de-reprezentanti-mass-media-7967_1066226.html

Cooperarea cu un grup de lucru care urmează să fie creat din reprezentanți ai mass-media și care să facă propuneri pentru desemnarea membrilor Consiliului Audiovizualului, majorarea nejustificată a chiriilor pentru instituțiile mass-media care își au sediile în spații aflate în gestiunea Guvernului și problema distribuției presei scrise în teritoriu sunt prioritățile care vor fi discutate de urgență în Executiv. Acestea sunt declarațiile premierului Maia Sandu, făcute în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții presei și ai organizației de media, care a avut loc astăzi, 18 iunie, transmite IPN.

Prim-ministrul a făcut o trecere în revistă a problemelor instituțiilor mass-media, precizând că presa poate veni cu propuneri și soluții. De asemenea, Maia Sandu a precizat că instituțiile media trebuie să fie independente și să își facă meseria în siguranță.

Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, a precizat că este prioritară reformarea Consiliului Audiovizualului și a Consiliului Concurenței, aceste instituții fiind importante pentru funcționarea mass-mediei în Republica Moldova. O altă sugestie a lui Petru Macovei a fost ca instituțiile statului să reacționeze la apariția fake-news-urilor.

Natalia Morari, președinta SA Media Alternativa, a făcut referire la legile care privesc domeniul mass-media, precizând că aceste legi nu trebuie să se oprească doar la adoptare, ci trebuie și aplicate.

O altă problemă ridicată de Natalia Morari este cea a majorării chiriilor pentru instituțiile mass-media care își au sediile în clădiri ce aparțin Guvernului. Subiectul a fost adus în discuție și de Valeriu Vasilică, directorul IPN, care a spus că „s-a procedat la o majorare cu 30% a chiriei anul trecut și încă la o majorare indirectă, în anul curent, a cheltuielilor pentru chirie, suportate de instituțiile mass-media, stabilite în Casa Presei, printr-un „șiretlic” și toate acestea se fac „sub patronajul Guvernului”.

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, a afirmat că transparența trebuie să funcționeze la propriu în instituțiile guvernamentale, astfel încât toată presa să aibă acces la informații.

Val Butnaru, directorul Jurnal Trust Media, a pledat pentru lansarea unor programe dedicate posturilor naționale, pentru „crearea de content care să concureze în mod sănătos cu posturile de televiziune străine, care investesc zeci de milioane de dolari în producție”.

Problema construcției pieței de conținut și construcția pieței de publicitate a fost adusă în prim-plan de Dumitru Țîra. Acesta a precizat că este necesară crearea unui grup de lucru care să se ocupe de ajustarea legislației naționale la standardele comunitare și bunele practici internaționale.

La finalul întrevederii, prim-ministrul Maia Sandu a precizat că pe baza lucrurilor enunțate de către reprezentanții mass-media, la Guvern va fi făcut un proiect de plan de acțiuni pe termen scurt.