logo

Problemele din sănătate devin tot mai frecvente în programele electorale, studiu IPIS


https://www.ipn.md/ro/problemele-din-sanatate-devin-tot-mai-frecvente-in-programele-7967_1086750.html

Problemele sistemului de sănătate apar tot mai frecvent în programele electorale ale partidelor. O analiză a Institutului pentru Inițiative Strategice, desfășurată în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 2021, arată însă că oferte electorale nu includ o abordare sistemică a problemelor de sănătate și o viziune sau un concept pentru dezvoltarea sistemului de sănătate. Au fost identificate însă multiple propuneri pentru consolidarea unor componente ale sistemului de sănătate.

Experta în domeniul sănătății Ala Tocarciuc, una din autoarele studiului, a precizat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că prima concluzie este că problemele din sistemul de sănătate tot mai mult se ridică în importanță. A două concluzie este că partidele politice de diverse culori percep problemele în mod similar. O altă concluzie este că se cere un studiu mai profund și o evaluare mai profundă a nevoilor sistemului de sănătate, ca să înțelegem ce resurse ne trebuie. Bunăoară, în programele electorale ale partidelor participante la alegerile din 11 iulie s-a abordat problema insuficienței cadrelor medicale, dar soluții pentru această problemă au fost foarte puține.

Foarte multe partide au propus construirea de spitale noi, dotarea, modernizarea cu echipamente, digitizarea sistemului de sănătate. Aceasta a bucurat, menționează Ala Tocarciuc, deoarece sunt elemente inovaționale, dar în același timp, nu în toate ofertele a fost calculat suportul financiar.

Experta IPIS, Olga Ojog, a precizat că din 23 de concurenți la alegerile din 11 iulie 17 și-au prezentat programele electorale. Nu toate partidele politice însă s-au axat pe domeniu sănătății, cu regret, pentru că este un domeniu important, mai ales în context pandemic și în contextul problemelor din sectorul sănătății al Republicii Moldova.

Studiul „Evaluarea domeniului sănătate în cadrul programelor electorale ale partidelor politice din Republica Moldova” a fost dezvoltat în cadrul proiectului „Viziunea partidelor politice asupra dezvoltării sectorului sănătății, implementat de IPIS , cu suportul Fundației Soros.