logo

Problemele de mediu fac parte din cultura generală şi politică, dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/problemele-de-mediu-fac-parte-din-cultura-generala-si-politica-dezbateri-ipn-7978_1025835.html

Problemele de mediu fac parte din cultura generală şi politică, iar fără politici de mediu, se va bate pasul pe loc mult timp. Totodată, orice s-ar face acum în domeniul pădurilor, lumea va avea o atitudine foarte suspicioasă pentru că deja s-a format o percepţie generală că ceva nu este în regulă în domeniul Fondului Forestier Naţional. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Ce înseamnă câteva mii de hectare de pădure scoase la tăiat pentru despădurita Republică Moldova?”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Potrivit preşedintelui Mişcării Ecologice, percepţiile populaţiei vin din modul cum au fost gestionate pădurile în ultimi 15 ani. „Am vrea ca această problemă de interes nu doar naţional, dar şi regional-continental să fie pe agenda de lucru a Ministerului Mediului, a Guvernului, dar şi a societăţii civile”, a menţionat Alecu Reniţă.

În opinia lui Alecu Reniţă, există o legătură directe între guvernare şi administrarea terenurilor împădurite. Potrivit lui, pe hârtie se scrie un volum de defrişare, iar în realitate se recoltează cu mult mai mult. „Noi trebuie să înţelegem că volumul care se recoltează în realitate, dacă îl transformăm în bani înseamnă milioane care nu sunt contabilizate. Noi, ecologiştii, îl transformăm în hectare, adică cât s-a mai tăiat de pe pământul Moldovei şi atunci am o altă imagine”, a declarat Alecu Reniţă.

Potrivit preşedintelui Mişcării Ecologice, modelul de jefuire a Fondului Forestier Naţional s-a început, în realitate, după anul 2001. „Partea care m-a durut cel mai mult a fost că după 2010 acest model nu a fost demontat. Eu mă aşteptam că o să înceapă să sară bucăţi din acest sistem. Acest colectiv uriaş de peste cinci mii de silvicultori a fost deprins după anul 2001 să nu mai vadă pădure, dar numai bani”, a afirmat Alecu Reniţă.

Alecu Reniţă consideră că modelul de administrare a Fondului Forestier trebuie modificat. „Noi nu mai avem posibilitatea să mai greşim timp de 10 ani pentru o să fie prăpăd din pădurile acestea. Trebuie să demontăm această schemă de gestionare a pădurilor, dar ea funcţionează pentru că aduce bani ilegali. Pe de altă parte, trebuie să putem să construim un model care să garanteze că Fondul Forestier va avea o perspectivă şi se va reveni la principala funcţie a pădurilor – cea ecologică”, a declarat Alecu Reniţă.

Discuţiile de miercuri, 2 martie, fac parte din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de către Agenţia de presă IPN, în co-producţie cu Radio Moldova şi susţinute de Fundaţia germană „Hanns Seidel”.