Problemele de învăţământ din partea stângă a Nistrului rămân în aer din cauza indisponibilităţii reprezentanţilor transnistreni, Loretta Handrabura
https://www.ipn.md/ro/problemele-de-invatamant-din-partea-stanga-a-nistrului-raman-in-7967_988688.html
Grupurile de lucru de întărire a încrederii între Chişinău şi Tiraspol pe segmentul educaţiei nu au avut nicio întrevedere pe parcursul anului trecut Preşedintele grupului de la Chişinău, viceministrul educaţiei, Loretta Handrabura, a declarat pentru Info-Prim Neo că din partea dreaptă a Nistrului de nenumărate ori au fost solicitate întrevederi, însă fără răspuns.
„La noi se repetă situaţia de acum 3-4 ani. Reprezentantul (de la Tiraspol) refuză întrevederea, chiar dacă eu am reiterat disponibilitatea ţării de a discuta, pentru că sunt anumite probleme pe domeniu şi pe treapta preuniversitară, şi pe treapta universitară, asupra cărora trebuie sa ne punem de acord”, a declarat Loretta Handrabura.
Viceministrul educaţiei a spus că, dacă ar fi avut loc întâlnirile, s-ar fi discutat, spre exemplu, despre admiterea elevilor din strânga Nistrului în instituţiile de învăţământ superior din Chişinău. În stânga Nistrului se fac doar 11 clase. Iar la Chişinău, începând cu 2011, admiterea la universităţi va fi numai în baza diplomelor de BAC.
„O altă problemă care s-ar fi discutat este acreditarea universităţii din Tiraspol, care a apelat la serviciul de acreditare şi evaluare al Rusiei, dar şi al Uniunii Europene, şi ambele părţi au răspuns că nu pot sa-l ofere”, a menţionat viceministrul educaţiei.
O problemă care trebuie rezolvată sunt şi condiţiile de studii din liceele transnistrene, inclusiv a celor cu predare în limba română. „Sunt multe proiecte din comunitatea europeană sau regionale, pe care am vrea să le implementăm împreună, ca să nu avem decalajul pe sistem de educaţie şi ar fi şi în beneficiul elevilor, şi al cadrelor didactice, şi al societăţii”, a conchis preşedintele grupului de lucru pe segmentul educaţiei.