Preşedinţii de raioane din Republica Moldova se confruntă cu dificultăţi financiare, reţineri la achitarea alocaţiilor bugetare şi subvenţiilor. Despre aceasta preşedinţii raioanelor au menţionat în cadrul unei şedinţe de lucru, prezidată de premierul Pavel Filip. De asemenea, aceştia s-au plâns pe carenţele normative şi legislative în ceea ce priveşte gestionarea bunurilor, în special în domeniul educaţiei, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al Guvernului se menţionează că preşedinţii autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul doi au relatat şi despre nivelul scăzut al salarizării în sectorul bugetar, fapt care generează insuficienţă de cadre în instituţiile publice. De asemenea, aceştia au vorbit despre necesitatea de a impulsiona realizarea proiectelor de infrastructură, construcţia drumurilor, proiectelor de mediu, dezvoltarea agriculturii şi identificarea pieţelor de desfacere pentru vânzarea producţiei autohtone.
Prim-ministrul Pavel Filip a indicat ca toate subiectele abordate în cadrul şedinţei să fie examinate detaliat de către instituţiile abilitate. Premierul a subliniat importanţa asigurării unui dialog eficient între instituţiile statului de toate nivelurile.
„Obiectivul nostru numărul unu este clar şi simplu: cetăţenii Republicii Moldova trebuie să trăiască mai bine aici, la ei acasă, în Republica Moldova, într-o ţară construită pe baza valorilor europene. Şi asta depinde de noi toţi împreună, nu doar de Guvern, dar şi de administraţia publică locală. De aceea, cred că ar fi greşit să separăm aceste puteri, ci trebuie privite ca un tot întreg, iar atunci când vom reuşi să unim tot ce ţine de administraţia publică, vom avea şi succese mai bune”, a menţionat Pavel Filip.
De asemenea, şeful executivului a vorbit despre evoluţiile din ultimele luni şi priorităţile Guvernului pentru perioada următoare. Pavel Filip s-a referit la acţiunile ce vizează stabilizarea situaţiei social-economice din ţară, dar şi la dialogul purtat cu partenerii Republicii Moldova, în vederea restabilirii încrederii şi relansării cooperării pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a ţării. Potrivit premierului, pentru moment, aproape 2/3 din acţiunile prevăzute în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare au fost realizate, urmând a fi implementat întreg documentul în termen de până la 31 iulie.
De asemenea, Guvernul întreprinde eforturi consolidate pentru a avansa în dialogul cu FMI şi alţi parteneri externi în scopul obţinerii asistenţei necesare pentru relansarea proiectelor de dezvoltare.