logo

Probleme de ordin politic şi economic discutate în cadrul unui duplex radiofonic Chişinău-Kiev


https://www.ipn.md/ro/probleme-de-ordin-politic-si-economic-discutate-in-cadrul-unui-7978_1014520.html

Interdicţiile comerciale impuse de Rusia, diversificarea pieţelor de desfacere pentru Republica Moldova şi Ucraina, situaţia geopolitică din cele două ţări, precum şi problema Transnistriei, au fost temele abordate în cadrul unui duplex radiofonic Chişinău-Kiev, difuzat vineri, 8 august, de postul public Radio Moldova, citat de IPN.

Preşedintele Comitetului Economiştilor din Ucraina, Andrei Novak, a declarat în cadrul emisiunii că sancţiunile care sunt impuse Rusiei de către Statele Unite şi Uniunea Europeană privind exportul unor categorii de mărfuri în această ţară au doar jumătate din efectul urmărit, deoarece există alte posibilităţi, prin intermediul statelor din arealul ex-sovietic, ca aceste mărfuri să ajungă în Rusia.

Potrivit lui Novak, dacă Republica Moldova, în urma interdicţiilor impuse de Rusia, se confruntă cu probleme pe termen scurt, atunci pierderea pieţe ruse pentru Ucraina reprezintă probleme pe termen mediu şi lung, deoarece interdicţiile se referă şi la produsele industriale, care nu sunt competitive pe piaţa Uniunii Europene şi urmează de a fi găsite pieţe de desfacere în statele slab dezvoltate din Asia sau continentul african.

Cât priveşte produsele moldoveneşti, Novak a spus că piaţa ucraineană este deschisă, iar după separarea Crimeii, Ucraina a devenit o oportunitate pentru vinurile moldoveneşti, care le-ar putea înlocui pe cele din Crimeea.

Referindu-se la contextul politic, ucraineanul a opinat că după ce Rusia a pierdut credibilitatea ca partener pentru majoritatea statelor ex-sovietice, Ucraina ar putea să devină un centru politic în acest spaţiu, de orientare proeuropeană, iar organizaţia GUAM ar putea fi reabilitată, dacă nu va fi creată o altă organizaţie, în care Ucraina să deţină o poziţie centrală.

Analistul politic Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice din Chişinău, a declarat în cadrul duplexului moldo-ucrainean că embargourile impuse de Rusia nu sunt o noutate pentru Republica Moldova, problema respectivă datând încă din 2006, când fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin s-a declarat proeuropean. Potrivit analistului moldovean, sancţiunile impuse de Rusia se vor amplifica în toamna anului curent, înainte de alegerile parlamentare, deoarece Rusia urmăreşte scopul de a împiedica partidele de orientare proeuropeană să ajungă la guvernare.

Referindu-se la problema transnistreană, Nantoi a declarat că regimul separatist din Tiraspol se confruntă cu o criză dramatică, în condiţiile când „aproape jumătate din locuitorii de acolo sunt pensionari, deficitul bugetar reprezintă 70 la sută, iar salariile mizerabile ale bugetarilor urmează a fi reduse cu cel puţin 15 la sută”. Oazu Nantoi a mai precizat că majoritatea agenţilor economici din Transnistria sunt înregistraţi la Chişinău şi exportă în Uniunea Europeană 70 la sută, în timp ce exporturile către Federaţia Rusă reprezintă cel mult 20 la sută.

Expertul economic de la Chişinău, Viorel Chivriga, a declarant în cadrul aceleaşi emisiuni că „deşi suntem în perioada nebuniei marilor ţări”, există şi partea bună a lucrurilor, în pofida faptul că producătorii moldoveni suportă pierderi mari. Este bine că oamenii au început să înveţe că este necesară calitatea şi diversificarea de noi pieţe. Totodată, sper că se va face ordine şi pe piaţa internă de la noi”, şi-a argumentat poziţia Chivriga.

Expertul moldovean a mai opinat că Rusia nu doreşte prosperarea fostelor state sovietice. „I-aşi întreba pe politicienii ruşi de ce nu doresc ca în Republica Moldova să fie soluţionate probleme cu care s-a confruntat pe parcursul a mai multor ani, cum ar fi corupţia şi lacunele în dezvoltarea economiei de piaţă?”, a conchis Viorel Chivriga.