logo

Problema pensiilor mici trebuie soluționată în cadrul sistemului de protecție socială, expert


https://www.ipn.md/ro/problema-pensiilor-mici-trebuie-solutionata-in-cadrul-sistemului-de-7967_1088830.html

Asigurarea echității salariale dintre femei și bărbați pe întreaga perioadă economico-activă este una dintre cele mai serioase provocări în stabilirea ulterioară a pensiei. Inegalitățile nu pot fi eliminate în cadrul sistemului de pensionare actual. Problema ar trebui soluționată în cadrul sistemului de protecție socială. Este nevoie de păstrat principiile fundamentale ale sistemului de asigurare socială de stat. Pivotul acestui sistem este principiul egalității și contributivității, dar și al solidarității generațiilor. Subiectul a fost dezbătut într-o notă analitică semnată de expertul Valeriu Prohnițchi, prezentată de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, transmite IPN.

Potrivit lui Valeriu Prohnițchi, dacă se dorește păstrarea principiului de contributivitate, va rămâne o inegalitate dintre pensia femeilor și cea a bărbatului, care va veni din veniturile mai mici și din contribuțiile sociale mai mici realizare de femei pe parcursul vieții. Expertul recomandă securizarea legislativă a procesului de egalizare a pensiei dintre femei și bărbați ca să nu fie posibil blocajul său din considerente politice, neargumentate de factorii socio-economici.

Chiar dacă pensionarea mai devreme a femeilor este văzută ca un avantaj, acesta este de fapt mai mult un dezavantaj pentru că joacă festa nu doar sub aspectul pensiei, dar și vulnerabilității mai înalte la vârsta pre-pensionare când vine vorba de angajare și păstrarea funcției. Expertul crede că e nevoie de un accent pe politicile de avansare în carieră și creștere profesională a femeilor. Doar prin emanciparea puternică a femeii pe piața muncii se va observa anularea decalajului de pensii care există. E necesară și facilitarea revenirii cât mai repede a femeii și bărbatului din concediile de îngrijire a copilului.

Per general problema persoanelor care primesc pensii mici trebuie rezolvată prin modificarea programului de ajutor social. Se cer programe pentru persoanele vârstnice, nu intervenții parametrice în sistemul de pensii.

Liliana Palihovici, președintă a „Institutum Virtutes Civilis”, a declarat că elementele din legislație care generează inechități între femei și bărbați trebuie să fie înlăturate cât mai curând posibil. Subiectul trebuie tratat în profunzime și tinerii trebuie convinși să muncească doar în condiții de contract oficial, cu plata impozitelor. Este necesar să se urmărească ca politicile publice și cadrul normativ elaborat să nu genereze inegalități pe termen lung.

Consultantul principal în Direcția politici de asigurare a egalității între femei și bărbați la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Petru Lupu, vede activitatea notei analitice ca fiind complementară activității Ministerului Muncii și Protecției Sociale în domeniul de politici publice pe care-l realizează. În opinia sa, nota este un suport în activitatea de reforme inițiate în sector și intervine cu concluzii și recomandări importante pentru a asigura un bun succes a activității deja inițiate.