Reprezentanții Coaliției Vocea Romilor susțin că soluționarea problemei incluziunii nu poate fi realizată fără participarea directă a romilor. Aceștia și-au exprimat indignarea în legătură cu componența grupului de lucru desemnat de premier pentru implementarea Programului pentru susținerea populației de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2022-2025. Potrivit lor, în acest grup nu au fost delegați membri ai comunității de romi, reprezentată de cele 35 de organizații non-guvernamentale, care fac parte din Coaliția Vocea Romilor. Ei mai spune că mimarea soluționării problemei incluziunii contribuie direct la injustiție.
Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al Coaliției Vocea Romilor, Marin Alla, a declarat că Republica Moldova este într-un cadru legal în care încearcă să vizualizeze incluziunea romilor. Cu ceva timp în urmă a fost aprobat Programul pentru susținerea populației de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2022-2025. Însă, în opinia sa, documentul, probabil nu a fost coordonat corect și nici nu a fost definitivat, astfel încât să se țină cont și de viziunile și doleanțele societății civile rome. Ba mai mult, recent a fost creat un grup de lucru care să implementeze Programul, însă în el nu sunt romi.
Marin Alla consideră că decizia adoptată la nivel de Guvern trebuie revizuită. Și aceasta pentru că experții selectați nu reprezintă comunitatea romilor și care nu au competențele necesare. „Nu suntem de acord cu însuși procesul de selectare a celor nouă experți în acest grup. Credem că este o injustiție față de comunitatea de romi”, susține directorul Coaliției. Or, CRV a fost parteneră în elaborarea acelui Program.
„Ne dorim și suntem pentru ca Republica Moldova să se dezvolte, suntem pentru ca Republica Moldova să fie parte a Uniunii Europene. Dar atunci când spunem că ne dorim acest lucru, totul trebuie să fie transparent și ghidat. Noi, Coaliția Vocea Romilor, vrem să enunțăm acest of și ne dorim ca pe viitor să nu mai apară astfel de decizii, ci să fie constructive și consultate cu grupul roman din Moldova. Acest instrument, Programul pentru susținerea populației de etnie romă, trebuie să dea posibilități pentru a schimba lucrurile negative în pozitive”, a spus Marin Alla.
Potrivit lui, autoritățile, inclusiv premierul Natalia Gavrilița, trebuie să înțeleagă că decizia privind componența grupului de experți nu este corectă. „Trebuie să fim consultați pentru ca această decizie să fie una care să le permită romilor să fie reprezentanți în participarea și luarea deciziilor cu privire la implementarea noului Program pentru susținerea populației de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2022-2025”, opinează directorul Coaliției.
Valeriu Căldăraru, director executiv al Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari, parte a CVR, a declarat că este puțin spus că această decizie a indignat societatea civilă romă. De asemenea, el critică și Programul pentru susținerea populației de etnie romă, pe motiv că nu au fost luate în calcul principalele propuneri ale romilor care au fost enunțate în timpul elaborării. „În cazul dat noi vedem o atitudine a autorităților publice centrale care ne ignoră pe noi ca societate civilă. Am spus și repet, nu suntem necunoscuți, ci suntem cei care am lucrat cot la cot, ședință după ședință, online, live – ne întruneam pentru a consulta toate instituțiile statului pentru ca să facem împreună un document bun care să poată să fie implementat. Este clară intenția vădită a autorităților de a nu implementa acest program, care este doar o bifă pentru instituțiile internaționale. Există umbrela Coaliția Vocea Romilor care înglobează 35 de ONG-uri rome. De ce nu se discută cu această umbrelă? De ce această umbrelă este evitată direct? Ori instituțiile statului au avut nevoie de CVR doar în procesul de consultare a noului program ca să arate că lucrează cu romii sau ca să le oferim informații relevante?”, a mai spus Valeriu Căldăraru.
Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.