Problema gunoiştii de la Ţânţăreni va fi soluţionată în maxim 20 de luni
https://www.ipn.md/ro/problema-gunoistii-de-la-tantareni-va-fi-solutionata-in-maxim-20-de-luni-7966_977746.html
Problema gunoiştii de la Ţânţăreni, o bombă cu efect întârziat din preajma capitalei, va fi soluţionată în maxim 20 de luni prin construcţia unei uzine de prelucrare a deşeurilor în preajma Staţiei de epurare din Chişinău. O decizie în acest sens a fost adoptată de Consiliul municipal Chişinău (CMC) în şedinţa de marţi, 15 septembrie, în cadrul căreia a fost discutat şi aprobat contractul privind proiectarea şi construirea întreprinderii, transmite Info-Prim Neo.
Ideea construirii la Chişinău a uzinei de prelucrare a deşeurilor solide aparţine ex-primarului Serafim Urecheanu şi datează cu anul 1999. Mai târziu, în 2006, susţinut politic şi financiar de guvernarea comunistă, ex-primarul interimar, Vasile Ursu, a negociat şi a semnat un contract cu grupul italian „Engineering Consulting”, selectat în urma unui concurs internaţional la care au participat alte opt firme străine. După alegerile din 2007, noua conducere a Primăriei a depistat un şir de nereguli în cotractul semnat de Ursu în detrimentul locuitorilor capitalei, cum ar fi obligativitatea autorităţilor locale de a procura energia electrică produsă în urma arderii deşeurilor fără a avea posibilitatea negocierii tarifului, precum şi permisiunea aducerii deşeurilor de peste hotare, ceea ce nu exclude posibilitatea importării deşeurilor toxice. Primăria a renegociat contractul cu firma italiană.
Uzina în cauză va fi construită pe un teren de aproximativ zece hectare care va fi dat în concesiune pe 30 de ani şi va produce energie electrică în baza arderii deşeurilor solide, constituind o soluţie tehnică şi pentru prelucrarea nămolului uscat de la Staţia de epurare din capitală.Valoarea investiţiei e de circa 200 milioane de lei.
Proiectul a fost aprobat cu votul a 30 de consilieri. Fracţiunea PCRM a solicitat o pauză a şedinţei până joi pentru studierea profundă a proiectului deciziei, susţinând că ar fi unul mult prea serios din punct de vedere financiar. Celelate fracţiuni, inclusiv PPCD, nu au susţinut propunerea, astfel că PCRM a părăsit sala în semn de protest.