logo

Problema demografică se reflectă și asupra economiei. Se cer reforme ample, conferință


https://www.ipn.md/ro/problema-demografica-se-reflecta-si-asupra-economiei-se-cer-reforme-ample-confer-7967_1040924.html

Problema demografică se reflectă și asupra economiei naționale, dezvoltării sociale și stabilității geopolitice. Pentru a o soluționa, Moldova trebuie să acorde prioritate investițiilor în politici care răspund principalelor tendințe demografice precum: fertilitatea scăzută, migrația, rata mare a mortalității sau îmbătrânirea populației. Subiectul a fost discutat astăzi, 3 aprilie, la Academia de Științe a Moldovei, în cadrul unei conferințe internaționale, transmite IPN.

Prezent la eveniment, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că există o vină colectivă pentru seria de probleme demografice cu care se confruntă Moldova, inclusiv erori comise de guvernări. Potrivit președintelui, oamenii emigrează din Moldova deoarece țara se confruntă cu mari probleme social-economice. „Dacă toate celelalte probleme se pot rezolva în câțiva ani, pentru problema demografică este nevoie de mai mult timp. Exodul populației se face din contul populației tinere, exod de creieri, forță de muncă. Salvarea poporului Moldovei trebuie să fie obiectivul oricărei guvernări de la Chișinău, dar și al mediului academic. Și societatea civilă trebuie să aibă ca obiectiv restabilirea demografiei și stoparea migrației”, a spus Igor Dodon. Moldova poate scăpa de declinul demografic doar dacă va asigura o viață decentă pentru cetățenii săi, iar acest lucru se poate face prin promovarea unor politici ambițioase.

Alexandru Stratan, directorul Institutului Național pentru Cercetări Economice al Academiei de Științe a Moldovei, a spus că declinul demografic este determinat de scăderea natalității, menținerea la un nivel înalt a mortalității și migrația în masă. Totodată, starea demografiei este un indicator al stadiului atins în dezvoltarea economică a țării. Una dintre consecințele declinului demografic și modificării structurii pe vârstă a populației, care influențează bunăstarea populației, este micșorarea cantitativă a populației apte de muncă și îmbătrânirea forței de muncă. Pentru Republica Moldova emigrația și dimensiunile acesteia au un efect negativ, în pofida remitențelor care duc la creșterea economică a țării.

„Se cer reforme ample, cât mai curând. Revizuirea politicilor economice și determinarea acțiunilor strategice în domeniul cheie vor contribui la diminuarea impactului cauzat de schimbările demografice și vor asigura condiții favorabile pentru tineri și populația matură. Politicile statului în acest sens trebuie să fie complexe, să se țină cont de experiența altor țări, fără să se uite de specificul Republicii Moldova. Comunitatea academică și-a dat demult seama că trebuie să ajute politicul în cest sens. Politicile statului trebuie conjugate cu schimbările economice de acum încolo”, spune Alexandru Stratan.

Olga Gagauz, directorul Centrului de Cercetări Demografice Institutului Național pentru Cercetări Economice, a spus că, din cauza migrației, Moldova a pierdut dividendul demografic. Cu toate acestea, procentul populației apte de muncă este destul de mare, statul trebuie să-și orienteze forțele spre elaborarea a două tipuri de politici: politici pentru îmbunătățirea indicatorilor demografici și politici de adaptare la transformările demografică, în care populația vârstnică este de peste 25%.

La final de conferință, membrii forului academic vor veni cu propuneri bazate pe dovezi științifice pentru îmbunătățirea politicilor în domeniu.