logo

Problema datoriilor compromite eficienţa întreprinderilor termoenergetice, oficial


https://www.ipn.md/ro/problema-datoriilor-compromite-eficienta-intreprinderilor-termoenergetice-oficia-7966_1007687.html

CET-urile datorează SA „Moldovagaz” aproape 2 mlrd lei, inclusiv190 mln lei datorii îngheţate, iar datoriile SA „Termocom” faţă de CET-uri şi „Moldovagaz” constituie 2,2 mlrd lei. „Ne aflăm într-un colaps. „Moldovagaz” controlează toate plăţile curente pe care le fac CET-urile, inclusiv cele salariale, ca să-şi poată recupera datoriile”, a declarat  viceministrul economiei, Tudor Copaci, la o şedinţă la care a fost prezentat un raport de audit al Curţii de Conturi privind gestionarea patrimoniului public şi formarea tarifelor la CET-uri, transmite IPN.

Potrivit oficialului, problemele legate de eficienţa acestor întreprinderi nu vor putea fi înlăturate cât rămâne problema datoriilor exorbitante. „Niciun investitor nu vine să se implice în acest cerc vicios al datoriilor debitoare-creditoare”, a spus viceministrul.  Tudor Copaci a reamintit că Guvernul a elaborat în 2011 conceptul şi planul de acţiuni privind reorganizarea corporativă şi financiară a sistemului de termoficare din municipiul Chişinău, care prevede fuzionarea CET-1, CET-2 şi SA Termocom.

„ Au fost elaborate câteva „scenarii” cum să facem această restructurare la modul practic. Sperăm să reuşim până la finele anului curent. Banca Mondială va oferi un credit de 20 mln dolari întreprinderii nou formate. Va fi un singur director general, nu trei ca acum. Vor fi  reduse cheltuielile de regie, eliminate firmele intermediare în procesul de livrare, transportare, producere a energiei – care conduc la majorarea preţurilor de achiziţie a energiei şi, implicit, a tarifelor pentru consumatorii finali”, a comunicat viceministrul economiei.

O delegaţie de la Chişinău, în frunte cu vicepremierul Valeriu Lazăr, va pleca în această lună la Moscova pentru a negocia cu Gazprom preţul la gazele naturale care vor fi livrate Moldovei în anul viitor. Va fi discutată şi problema restructurării unei datorii de 180 mln dolari pe care o are sistemul termoenergetic centralizat din municipiul Chişinău faţă de SA „Moldovagaz”. Partea moldovenească propune de a restructura această datorie pe perioadă de 15 ani.

Raportul Curţii de Conturi a evidenţiat mai multe neregularităţi în procesul de gestionare a patrimoniul public la cele trei CET-uri. Constatarea principală făcută de echipa de audit: volumele energiei electrice şi termice produse de întreprinderi se reduce de la un an la altul, iar cheltuielile nelegate de producere sunt în creştere.