logo

Pro-misiuni pro-Moldova. Experții IPN


https://www.ipn.md/ro/pro-misiuni-pro-moldova-expertii-ipn-7978_1045162.html

Șeful statului, Igor Dodon, s-a apucat iarăși să facă pro-misiuni pentru a ne convinge că doar victoria Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la parlamentarele din 24 februarie 2019 poate configura proiectul pro-Moldova. Întreaga mașinărie propagandistică a PSRM s-a angajat în răspândirea pro-misiunilor șefului statului. În cadrul unei ediții speciale, din 6 noiembrie 2018, de la postul de televiziune NTV, șeful statului ne-a relatat despre discuțiile pe care le-a avut, în cadrul vizitei sale oficiale la Moscova, cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Deși nu a fost semnat niciun document, șeful statului ne-a povestit despre succesul vizitei și a făcut trei pro-misiuni:

- Rusia v-a înlătura, pentru o perioadă de doar o jumătate de an (1 ianuarie până la 1 iulie 2019), taxele vamale pentru produsele agricole moldovenești; - Va soluționa, eventual, problema imigranților moldoveni, aflați la munci în Rusia;
- Va oferi, eventual, un suport masiv, de un miliard de dolari, pentru proiecte de infrastructură.

Toate aceste pro-misiuni se vor realiza, eventual, doar după 1 iulie 2019, sub condiția că alegerile parlamentare vor fi câștigate de PSRM. Dacă șeful statului, după o vizită oficială în Federația Rusă, care are un acord de liber schimb cu Republica Moldova, vine cu pro-misiuni condiționate de victoria electorală a PSRM, atunci, evident, el nu este altceva decât agent electoral al formațiunii respective.

Acest comportament este deja unul învechit, în stare de degradare. Vorba e că în ajunul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, Igor Dodon venise exact cu pro-misiunea soluționării problemei muncitorilor moldoveni imigranți în Rusia și aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală. Pentru ca să-l creadă cetățenii a împânzit țara cu billboard-uri electorale, pe care se afișa alături de Președintele Vladimir Putin. Fiindcă PSRM nu câștigase alegerile parlamentare din 2014, Igor Dodon venise, peste doi ani, în ajunul prezidențialelor din 2016, exact cu aceleași promisiuni. Abia după ce devenise șef al statului, Igor Dodon descoperise că nu are împuterniciri pentru realizarea pro-misiunilor, lucru pe care l-a aflat pe 17 ianuarie 2017 chiar de la președintele Vladimir Putin, în cadrul vizitei la Moscova. Și iată că, în ajunul parlamentarelor din 24 februarie 2019, vine iarăși, practic, cu aceleași pro-misiuni.

După experiența evocată mai sus, ce ar trebuie să înțelegem din pro-misiunile șefului statului? Un singur lucru – nu documentele interstatale, precum acordul de liber schimb etc., dintre Republica Moldova și Federația Rusă, stau la baza relațiilor bilaterale, ci interesele partinice și personale ale domnului Igor Dodon. Pentru a fi corecți, trebuie să menționăm o anumită flexibilitate în pro-misiunile mai recente ale șefului statului. Deși, victoria PSRM la viitoarele alegeri parlamentare rămâne o condiție sine qua non pentru eventuala normalizare a relațiilor moldo-ruse, totuși, șeful statului parcă ar refuza să mai insiste pe necesitatea anulării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Asta deși programul politic al PSRM este axat pe anularea Acordului de Asociere cu UE și aderarea la Uniunea Eurasiatică. O explicație, în acest sens, ar fi că șeful statului nu mai poate ataca Acordul de Liber Schimb cu UE, fără să-l atace și pe cel cu Turcia. Curios, dar anume Turcia invadează piața moldovenească cu produse agricole ieftine, față de cele ale producătorilor moldoveni, pe care îi face necompetitivi. Vorba e că după cadourile generoase ale președintelui Erdogan, și „barterul” cu profesorii turci, șefului statului moldav nu-i este îndemână să abordeze problema respectivă. Știe doar că UE a condiționat semnarea DCFTA cu Republica Moldova, doar dacă aceasta se angaja să semneze un acord similar și cu Turcia. Vedem că nu doar în relațiile cu Federația Rusă interesele personale prevalează asupra celor statale, ci și în relațiile cu Turcia, care s-a arătat ospitalieră și în privința familiei șefului statului, găzduind-o la o odihnă pe litoralul mediteranean.

În aceste circumstanțe, la recentul forum de la Crans Montana, șeful statul a făcut pro-misiuni și liderilor occidentali, precum că pregătește strategia de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pentru a o realiza atunci când va veni timpul potrivit. Iar până vine acel timp, proiectul șefului statului, alături de PSRM, se va numi simplu și elegant – pro-Moldova. Va fi, de fapt, un proiect de giruetă. De unde va adia vântul, aducător de beneficii propagandistice și de altă natură, din direcțiile respective vor adia și pro-misiunile. 

Experții IPN