logo

Priorităţi pentru noua sesiune parlamentară


https://www.ipn.md/ro/prioritati-pentru-noua-sesiune-parlamentara-7965_1007265.html

Deputaţii încep astăzi, 19 august, munca în organele Parlamentului. Fracţiunile deja îşi stabilesc priorităţile pentru sesiunea de toamnă-iarnă a legislativului. O prioritate comună este aprobarea bugetului pentru anul viitor, dar şi actele legislative care trebuie adoptate până la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Moldova ar trebui să parafeze Acordul de Asociere cu UE.

Deputatul din fracţiunea Partidului Liberal-Democrat, Veaceslav Ioniţă, a declarat reporterului IPN că la prima şedinţă a fracţiunii vor fi discutate priorităţile pentru noua sesiune, după ce va fi făcută o revizie pe toată legislaţia adoptată anterior.

Sergiu Sârbu, parlamentar în fracţiunea Partidului Democrat, a declarat că, în primul rând, va fi pus accentul pe îndeplinirea la maximum a promisiunilor electorale făcute. Deputatul a remarcat că el va încerca să promovez proiecte pentru a facilita accesul la justiţie, de respectare a Constituţiei şi să nu fie admise încălcări ale acesteia. „Acum lucrăm pentru pregătirea unor proiecte de legi pe care le vom înainta cu toată echipa la toamnă”, a accentuat Sergiu Sârbu.

Liderul liberalilor reformatori, Ion Hadârcă, a comunicat pentru IPN că cel mai probabil săptămâna aceasta va convoca o şedinţă cu colegii săi unde vor stabili mai multe priorităţi. „Desigur, prima prioritate este adoptarea bugetului pentru anul viitor, dar şi rectificări la buget. De asemenea, prioritare sunt şi proiectele ce ţin de integrare europeană. O altă prioritate este Vilniusul şi tot ce este legat ca să înlăturăm obstacolele”, a remarcat deputatul.

Deputatul liberal, Valeriu Munteanu, a spus că priorităţile fracţiunii sale vor fi anunţate cu câteva zile înainte de începutul noii sesiuni. „Vom anunţa o conferinţă de presă atunci. Acum pregătim priorităţile”, a declarat liberalul.

Liderul deputaţilor socialişti, Igor Dodon, a spus că are câteva seturi de proiecte de acte legislative pregătite pentru noua sesiune parlamentară. „În mare parte, se referă la problemele sociale şi de activitate a genţilor economici. Este vorba despre acel ajutor pentru persoanele vulnerabile, care a fost anulat în 2011 – compensaţiile nominative. De asemenea, este vorba şi de stoparea reformelor în domeniul învăţământului, ceea ce ţine de închiderea şcolilor. În domeniul economic, vom propune revizuirea politicii fiscale, excluderea unor criterii discriminatorii pentru dezvoltarea producerii autohtone”, a comunicat liderul socialiştilor.

Deputatul din fracţiunea Partidului Comuniştilor, Eduard Muşuc a declarat reporterului IPN că în privinţa priorităţilor pentru noua sesiune parlamentară nu poate comunica la moment nimic, deoarece urmează dezbaterea şi luarea deciziei la nivelul fracţiunii. Fracţiunea PCRM ar putea să se întrunească în şedinţă săptămâna aceasta sau cel târziu cea viitoare.

Summitul de la Vilnius – prioritate

Cât ţine de legile care trebuie adoptate până la Summitul de la Vilnius, deputatul PDM, Sergiu Sârbu, a spus că există un program al Guvernului în ceea ce priveşte actele legislative prioritare. „Sunt mai multe şi va fi mult de lucru, ceea ce ţine de conformarea cu un şir de directive ale UE, dar, probabil, cea mai importantă va fi continuarea luptei cu corupţia, continuarea reformei justiţiei, chestiuni sensibile la care urmează să muncim permanent”, a spus Sergiu Sârbu.

Liderul liberalilor reformatori, Ion Hadârcă, a spus că până în noiembrie, când va avea loc Summitul de la Vilnius, există anumite probleme legate capacităţile Moldovei de a adopta anumite legi în domeniul mediului. „Mai este puţin de lucru la nivelul Guvernului, dacă vor fi iniţiative legislative, ele vor fi prioritare”, a subliniat Ion Hadârcă.

Parlamentul va reveni la Legea finanţelor publice locale

Parlamentarii au mai fost întrebaţi şi despre Legea finanţelor publice locale care a stârnit mai multe controverse în societate. Unii afirmă că este o lege foarte bună, alţii susţin contrariul. „Legea finanţelor publice locale cred că este una dintre cele mai bune legi, va oferi mai multă autonomie autorităţilor locale şi independenţă, iar bugetul de stat va da şi un supliment financiar. Unele autorităţi susţin că legea trebuie îmbunătăţită. Am avut întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale şi am convenit că vom avea atâtea şedinţe câte va fi nevoie ca să facem ca legea să fie aplicabilă”, a comunicat deputatul liberal-democrat, Veaceslav Ioniţă.

Deputatul democrat, Sergiu Sârbu, spune că orice reformă este foarte dureroasă şi nu exclude că poate ar fi cazul de revenit la unele momente ale Legii respective. „Trebuie să vedem punctele forte şi punctele slabe ale acestei legi, să acordăm autorităţilor locale autonomie financiară, dar nici să nu lăsăm pe cineva fără resurse. Scopul a fost ca primăriile să poată să-şi găsească resurse, să găsească programe, ea este bună pentru cei care depun efort maxim, dar unele localităţi, cu primari mai pasivi, pot fi afectate şi rămâne să vedem. Experţii în domeniu vor mai studia această lege”, a încheiat deputatul.

Ion Hadârcă crede că noul ministru al finanţelor, Anatol Arapu, când va fi pregătit să vină cu soluţii pentru înlăturarea neclarităţilor din Legea finaţelor publice locale, va fi ascultat de parlamentari şi poate că se va reveni la prevederile acestei legi.

Igor Dodon a remarcat că el şi colegii săi au votat împotriva Legii finanţelor publice locale, iar acum sunt elaborate anumite propuneri de către un grup de specialişti în frunte cu deputatul Zinaida Greceanîi, care cunoaşte foarte bine acest subiect.

Deputatul liberal, Valeriu Munteanu a comunicat că Legea finanţelor publice locale urmează să fie examinată în lectură finală, iar până atunci Ministerul Finanţelor şi cei de la guvernare s-au angajat să facă mai multe simulări de implementare a acesteia. „Adică au adoptat legea în a doua lectură, dar nu sunt siguri că aceasta va da rezultate şi ca să nu gafeze vor face simulări. Din start este clar că legea a fost îndreptată împotriva municipiului Chişinău, şi în orice formulă propusă după tiparele pe care le au vor vitregi municipiul cu câteva zeci sau sute de milioane de lei”, a subliniat liberalul.

Valeriu Munteanu spune că PL insistă ca aceeaşi formulă care este propusă pentru toate municipalităţile să fie aplicată şi în cazul Chişinăului. „Din păcate nu se doreşte să fie aplicată această formulă, se doreşte să se ia bani de la Chişinău şi acoperite găurile în alte părţi. Este impropriu acest model, această paradigmă, putem veni cu exemple din alte ţări, fondul de retribuţie este format din bugetul de stat, la noi nu se găsesc bani în buget şi se bagă mâna în buzunarul municipiului Chişinău”, a încheiat deputatul.

Sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului începe de la 2 septembrie.