Principalul avantaj pentru Moldova rezultă din angajamentul UE pentru aprofundarea reformelor. Astfel, Declarația Parteneriatului Estic de la Bruxelles reiterează faptul că accesul la asistență financiară va fi condiționat cu reforme concrete, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.
În opinia politologului, principiul de condiționalitate va domina procesul de reformă, fără abateri.
Dionis Cenușă trece în revistă o serie de avantaje pentru Moldova, care reies din Declarația de la Bruxelles.
Din perspectiva economică apar noi resurse financiare, precum Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă, din care vor putea fi finanțate diverse proiecte de infrastructură, transport etc., comentează politologul.
Potrivit lui, pentru a diminua povara financiară și riscurile economice ale companiilor din Moldova și alte țări ale Parteneriatului, UE va pune la dispoziția lor împrumuturi în moneda națională.
Mai mult ca atât, partea europeană intenționează să sporească capacitățile comerciale ale țărilor cu Acorduri de Asociere, astfel ca acestea să beneficieze mai mult de accesul la piața europeană.
Politologul consideră că un rol crucial îl va juca comunicarea pe care UE va trebui să o asigure pentru a promova informația corectă despre asistența oferită țărilor din Parteneriat. La fel de mult va conta comunicarea eficientă despre ce reprezintă în realitate integrarea europeană.
Nu în ultimul rând, constată Dionis Cenușa, UE vrea să susțină societatea civilă, inclusiv prin atragerea acesteia în procesele de monitorizare a reformelor, dar și prin sporirea cunoștințelor tehnice ale acestia. În acest fel se dorește o îmbunătățire a calității deciziilor adoptate de către guvernanți, subliniază politologul.
Atenția față de tineret și mass-media sunt alte componente care vor fi în centrul atenției și care vor trebui să genereze o sinergie pozitivă în jurul reformelor, concluzionează Dionis Cenușa.