logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 9 septembrie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-9-septembrie-7978_1067979.html

Candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, și candidatul Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”, Andrei Donică, au fost înregistrați de către Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale municipale Chișinău (CECEC) în calitate de candidați la funcția de primar general al municipiului Chișinău. PSRM merge în campanie cu o listă de 54 de candidați la funcția de consilieri, iar Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда – cu 26 de persoane.

Duelul cu Andrei Năstase pentru Primăria capitalei trebuie să fie nu unul dur, ci unul prietenos. Ion Ceban a precizat că își dorește ca în Consiliul municipal Chișinău să existe o replică a alianței PSRM – Blocul ACUM. „Să putem să agreăm niște soluții care sunt importante pentru Chișinău, ținând că cont că, probabil, PSRM și ACUM vor avea de la 38 până la 45 din cele 51 de mandate ale Consiliului municipal Chișinău”, a spus Ion Ceban.

Într-o conferință de presă la IPN, Daniela Bodrug, vicepreședinte Antimafie, a spus că deocamdată două partide, Partidul Național Liberal și Partidul Democrația Acasă, au răspuns invitației de a discuta despre un candidat comun. Apelul a fost înaintat și către Partidul Liberal, Partidul Unității Naționale, Uniunea Salvați Basarabia și Partidul Popular Românesc. Potrivit liderului  Partidului  Național Liberal, Vitalia Pavlicenco, dacă coagularea nu se va reuși, PNL are pregătită pentru funcția de primar o femeie, fără a oferi detalii. De asemenea, a comunicat că se retrage din fruntea partidului pe 25 octombrie.

În timpul vizitei de la Bruxelles, notează politologul Dionis Cenușa în articolul de analiză pentru IPN „Politica externă “echilibrată” a Moldovei, axa Paris-Moscova și dosarul ucrainean”, a doua la număr după cea din februarie 2017, Igor Dodon a articulat tezele vechiului “pachet comprehensiv pentru Moldova”. Invocat la Conferința de Securitate de la München din februarie 2019, „pachetul comprehensiv” este fondat pe două concepte. Primul vizează “promovarea unei politici externe echilibrate”, iar al doilea se referă la “consolidarea principiului de neutralitate”, recunoscut la nivel internațional, comentează politologul. Dionis Cenușa afirmă că, neîmpărtășite de prim-ministra Maia Sandu și Ministerul de Externe și neconsultate cu societatea civilă din Moldova, aceste aspirații de politică externă sunt nelegitime “din fașă”. Cu toate acestea, președintele Dodon planifică să discute “pachetul comprehensiv pentru Moldova” cu UE, SUA și Rusia și împreună cu acestea “să elaboreze un plan de acțiuni pentru implementarea acestuia cu succes”. Oricât de sonoră ar fi poziția președintelui Dodon pe plan extern, gesturile sale par să servească mai degrabă interesele Rusiei decât să le promoveze pe cele naționale, ignorându-se expres angajamentele din Acordul de Asociere cu UE subliniază politologul.

Directorul IPN Valeriu Vasilică consideră că la ultimul său congres PDM a ratat șansa, în mare măsură, de a se purifica spunând lucrurilor pe nume. „Nimic nu s-a spus despre corupția endemică și „justiția injustă” din Republica Moldova, atestate de către organismele internaționale și resimțite puternic de societate pe propria piele. De fapt, nimic despre frauda bancară, întreprinsă nu se știe de cine și rămasă neinvestigată timp de cinci ani, datoriile pentru care au fost puse de guvernarea PDM pe umerii fiecăruia dintre cetățeni pentru câteva decenii înainte. Nimic despre profesorii turci expulzați în mod inuman nu fără știrea sau mai degrabă la indicația reprezentanților suspuși ai fostei guvernări. Nimic despre Vlad Plahotniuc, numele căruia nu a fost rostit niciodată, dar niciodată, de către niciun vorbitor timp de trei ore cât au durat lucrările congresului. Inclusiv, nu s-a spus cine au fost și de ce li s-a permis acelor „1-2 persoane” să ia decizii în afara mecanismelor democratice, încălcând democrația internă și principiile comunicării democratice în partid?”,etc., etc. Mai mult, notează autorul, „nu s-a explicat măcar de ce a trebuit de ales un nou președinte al partidului, nu s-a rostit, măcar de formă, numele celui care a renunțat la această funcție și nu s-a explicat de ce a plecat din țară pe ascuns și rămâne ascuns până acum?

Reprezentanții companiei slovene „A5 Plus Nepremicnicne Poslovanje D.O.O.” susțin că, în urma undei hotărâri judecătorești, pe care o consideră ilegală, riscă să fie deposedați de un bun imobil pe care l-au cumpărat în Chișinău contra sumei de 500 de mii de euro. Potrivit lor, deși hotărârea judecătorească a fost emisă acum câteva zile, încă în februarie 2018, a parvenit informația că hotărârea judecătorească va fi în defavoarea companiei slovene și că aceasta va fi deposedată de bunul imobil.În opinia lui Nicolai Grishkun, co-fondator al companiei, decizia pe care a luat-o magistratul de la Chișinău arată că fie nu cunoaște legea, fie asupra sa se fac presiuni, fie există componenta coruptibilă. Dacă statul își dorește să fie unul atractiv pentru investitorii străini, atunci autoritățile trebuie să intervină cu măsuri corespunzătoare care să asigure protecția și atragerea investițiilor din afară, consideră investitorii.

Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție sunt solicitate să investigheze cazurile care au atras atenția opiniei publice și care se referă la donațiile fictive ale persoanelor sau grupurilor de persoane către partidele politice. „În special am în vedere cazul donațiilor fictive către Partidul Democrat în raionul Criuleni, din marte 2018”, scrie deputatul Dumitru Alaiba pe blog.Potrivit deputatului, instituțiile statului nu s-au autosesizat, dar este momentul ca acest lucru să se întâmple acum, pentru a se vedea cât de amplă a fost operațiunea și dacă astfel de donații au existat și în alte raioane.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, este de părere că, indiferent de ce se înțelege președintele Igor Dodon cu omologul său rus, Vladimir Putin, prețul gazelor pentru Republica Moldova va scădea în anul viitor. Potrivit lui, în Uniunea Europeană prețurile sunt în scădere. Potrivit lui, acum, dacă Igor Dodon reușește să negocieze ceva cu Vladimir Putin, asta trebuie să fie confirmat printr-un document – fie acord adițional la contractul Moldova-Gaz cu Gazprom, prin care se modifică formula de calcul sau poate fi eliminarea taxei de export al gazului către Gazprom, pentru că ei astăzi plătesc vreo 25% din taxa la export. „Dacă domnul Dodon nu reușește să ne arate un document, care să confirme niște înțelegeri cu Putin sau Gazprom, eu nu pot să cred în afirmațiile lui, pentru că, reieșind din formulă, gazul oricum se va ieftini. De aceea rămâne să vedem ce document va prezenta domnul Dodon în confirmarea înțelegerilor lui cu Gazprom sau cu domnul Putin”, a menționat expertul. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a efectuat o vizită la Moscova, a declarat că a convenit cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, ca în anul curent, prețul pentru gazele naturale să nu fie majorat, iar în anul viitor, să fie chiar redus.

Amănunte pe IPN!