logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 8 iulie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-8-iulie-7978_1066679.html

Circa 19 mii de pui au pierit, în urma ploilor și vântului puternic din 3 iulie, la o fermă din municipiul Comrat, scrie Gagauzinfo. Vântul puternic a smuls acoperișul, iar apa a inundat încăperile complexului fermier. Cheltuielile se ridică la circa 100 de mii de lei, dacă se ia în calcul doar prețul de cost al puilor. Venitul ratat de agentul economic depășește însă 600 de mii de lei.

Președintele asociației obștești „Centrul de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice”, avocatul Ion Dron a declarat că actuala guvernare nu și-a definit corect prioritățile în ceea ce privește Procuratura Generală Avocatul afirmă că modificările propuse sunt „mișcări de formă, nu și de conținut” și că că modificările propuse de către guvernare la Legea cu privire la procuratură sunt „o diversiune împotriva independenței instituției”. „Acestea nu vor demonta sistemul vechi, dar vor consolida controlul politic asupra instituției procuraturii de către alte persoane decât ale lui Plahotniuc (fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc, n.r.)”. Potrivit lui Ion Dron, guvernarea, inițiind modificările în cauză, arată că nu își dorește schimbarea sistemului, a regulilor de joc. „Se dorește schimbarea omului care să preia sistemul construit de Vlad Plahotniuc, să-l controleze în continuare, prin introducerea în CSP a majorității venite pe filieră politică”, a remarcat Ion Dron.

Parlamentul Republicii Moldova se convoacă în ședință pentru a iniția procedura de demisie a procurorului general, Eduard Harunjen. Pe pagina de Facebook, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon precizează că, de mai bine de o lună, societatea, conducerea Parlamentului și a Guvernului îi cere lui Eduard Harunjen să-și depună demisia de onoare, dar acesta refuză să plece.

Totodată, procurorul Gheorghe Ciobanu solicită pornirea procedurilor disciplinare împotriva procurorului general Eduard Harunjen, „pentru a fi stabilită legalitatea exprimărilor și acțiunilor sale”. Gheorghe Ciobanu a demisionat pe 5 iulie din funcția deținută la Procuratura Anticorupție în semn de protest în privința acțiunilor ostile îndreptate împotriva sa de către procurorul general Eduard Harunjen.

Într-un articol de analiză pentru IPN, publicistul Veaceslav Craciun din Comrat scrie că „mai mult de 91 la sută de voturi, date pentru Irina Vlah la alegeri, abundă de semnificații simbolice pentru a vorbi doar despre o victorie. În același timp, aceasta e și o sentință emisă opoziției găgăuze și o referință cu multiple semne de întrebare acordată sistemului politic din autonomie în întregime. Beneficiarul împrejurărilor constituite este chiar conducătorul reales al regiunii. Dânsa a pus mâna pe toți așii pentru a realiza reformatarea puterii pe verticală și aigurarea unui viitor politic pentru echipa sa. Cu toate acestea, lipsa oponenților și singurătatea Irinei Vlah pe Olimpul puterii din autonomie conține anumite riscuri, atât pentru persoana în cauză, cât și pentru regiune”, accentuează autorul.

Licitația prin care urma să fie selectată compania care să implementeze sistemul de taxare electronică în transportul public din Chișinău a fost anulată. Încă din anul 2010, Primăria Chișinău anunța că, cel târziu în 2012, locuitorii capitalei nu vor mai trebui să cumpere bilete de la taxator, pentru că vor achita costul călătoriei cu un card electronic. În repetate rânduri, autoritățile au anunțat termene noi. Pe 9 iulie 2019 era fixată ultima zi în care companiile interesate să implementeze sistemul puteau depune caietul de sarcini pentru participarea la licitație.

Un tânăr de 29 de ani și-a pierdut viața în râul Nistru, salvând o fată de la înec. Cazul a avut loc în după-amiaza zilei de sâmbătă, în apropierea satului Cioburciu, raionul Ștefan Vodă. Bărbatul a intrat în apă și a ajutat-o pe tânără, dar el nu a mai reușit să iasă la mal. corpul neînsuflețit a fost recuperat abia a doua zi.

Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova sprijin adițional, în valoare de 29 de milioane de dolari, pentru continuarea proiectelor în domeniul bunei guvernări, pentru asigurarea transparenței procesului decizional și susținerea presei independente, iar Organizația Internațională a Muncii oferă Republicii Moldova 150 de mii dolari pentru pilotarea a două programe de subvenționare a angajatorilor care vor crea sau adapta un loc de muncă pentru persoane cu dizabilități sau din alte grupuri social vulnerabile. Legea prevede că angajatorii care vor crea sau adapta un loc de muncă pentru persoane cu dizabilități vor beneficia de compensarea a 50% din costurile suportate. Agenții economici care vor angaja șomeri din grupurile vulnerabile vor primi subvenții lunare egale cu 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, timp de șase luni, pentru fiecare șomer angajat.

Poliția Republicii Moldova face apel la autoritățile statului pentru a înăspri legislația în ce privește normele de securitate ale băncilor comerciale. Apelul vine în urma unui furt comis în filiala Chișinău-Buiucani a BC „Moldova Agroindbank” SA, amplasată pe str. Ion Creangă nr. 78, unde s-a constatat că nu au fost luate toate măsurile de securitate în vederea prevenirii unei astfel de fapte. Poliția a stabilit că infractorii au pătruns în bancă prin tăierea gratiilor de la geam și forțarea acestora, precum și prin deteriorarea lacătului de la camera special amenajată. Până la moment s-au adresat 31 de persoane care au avut de suferit în acest caz, fiind stabilit un prejudiciu material în sumă totală de 29.431.840 lei.

Amănunte pe IPN!