Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte a lansat un apel public către CEC să permită votarea în baza actelor de identitate expirate. Într-o conferință de presă la IPN, Polina Panaite, secretarul CALC, a menționat că CEC are practica a trei alegeri consecutive din ultimii ani în care cetățenilor aflați peste hotare li s-a permis votarea în baza pașapoartelor expirate.
Secretarul CALC a făcut referire la o decizie a Curții Supreme de Justiție din 2014, din care rezultă că votarea în baza actelor expirate este un lucru legal. Experta CRJM Nadejda Hriptievschi susține că permiterea votului cu acte expirate este necesară și pe motiv că statul Republica Moldova, prin intermediul consulatelor și a ambasadelor, nu are capacitatea tehnică și umană necesară pentru a perfecta pașapoarte tuturor cetățenilor aflați peste hotare cărora le-au expirat aceste acte.
Reprezentanții blocului ACUM DA și PAS susțin că Republica Moldova devine din cele în ce mai izolată pe arena internațională, iar de vină ar fi actuala guvernare. În cadrul unei prezentări în fața Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, reprezentanții ACUM au desfășurat o sârmă ghimpată, pe care au afișat portretele celor pe care îi consideră vinovați de izolarea țării.
Mihai Popşoi, candidatul blocului ACUM pe circumscripția uninominală 32, a menționat că, acum șapte ani, mai veneau lideri internaționali importanți în Republica Moldova, însă în ultimii doi ani am avut parte de puține vizite. Una de care își aduce aminte este cea a președintelui Turciei Recept Erdogan, alții nu ne-au mai vizitat. Totodată, candidatul blocului ACUM pe circumscripția uninominală 32, Mihai Popşoi, spune că președintele Igor Dodon are „curse” doar spre Moscova. Mihai Popşoi susține că acest lucru se întâmplă din cauza politicii implementate de către guvernarea actuală.
Reprezentantul Partidului Socialiștilor la Comisia Electorală Centrală, Maxim Lebedinschi, numește actuala campanie drept „campanie a absurdului ” pentru că acolo, unde sunt încălcări reale, unde concurenții electorali depășesc și limitele legale și limitele morale, în privința lor nu se întreprind niciun fel de măsuri, iar acolo unde nu este nicio încălcare din punct de vedere al legii – se încearcă a căuta orice temei de interpretare pentru a scoate în evidență pretinse încălcări.
Potrivit președintelui organizației obștești „Patria mea e Moldova”, Artiom Guriev, „așa-zisele majorări de pensii și salarii, așa-zile drumuri bune” reprezintă o agonie a actualului regim, care se teme să piardă puterea. „Noi suntem împotriva accederii în Parlament a PDM-ului și a vasalilor săi – Partidul Socialiștilor și Partidul Șor. Suntem împotriva accederii în Parlament a Blocului ACUM și altor partide unioniste. Chemăm la boicotarea referendumului ilegal”, a declarat Artiom Guriev. Co-președinta organizației, Nelly Bartaș, a spus că sistemul mixt nu-i lasă pe cetățeni să boicoteze aceste alegeri, pentru că nu mai contează rata de participare. „Și chiar dacă doar Igor Dodon și Vlad Plahotniuc vor vota, alegerile vor fi validate. Dar și asta este puțin, guvernarea vrea să se mai asigure, prin reducerea numărului de deputați, astfel încât să fie mai puține cheltuieli pentru coruperea lor”, mai spune Nelly Bartaș.
Ideea supusă referendumului, dacă va ajunge să fie implementată, va fortifica regimul autoritar din Moldova. În opinia parlamentarei Inna Șupac, la prima vedere, întrebările supuse referendumului par să fie pe placul cetățenilor, dar că oamenii trebuie să înțeleagă că nu sunt clare condițiile în care numărul deputaților s-ar putea reduce, și, mai ales, în baza căror condiții va fi retras mandatul unui parlamentar. „Primii pe lista excluderii vom fi noi, deputații fracțiunii comuniștilor, care am refuzat să trecem în Partidul Democrat. În al doilea rând, cine va decide dacă activitatea deputatului corespunde sau nu corespunde?”, se întreabă Inna Șupac.
Moldovenii care muncesc în Spania vor beneficia de pensii și alte prestații sociale. Într-un comunicat de presă al CNAS se menționează că au fost discutate prevederile legislației Republicii Moldova și Regatului Spaniei în domeniul asigurării cu pensii, precum și modalitatea de acordare a prestațiilor în cazul accidentelor de muncă și bolilor profesionale pentru persoanele asigurate ale ambelor state.
Părțile au convenit asupra necesității elaborării și lansării negocierilor pe marginea unui proiect de Acord în domeniul securității sociale în vederea protejării intereselor cetățenilor care au prestat activitate legală pe teritoriul ambelor state, indiferent de domiciliu.
Anul trecut, Republica Moldova a fost vizitată de 4,3 milioane de cetățeni străini. Numărul este în creștere cu 11,7% față de 2017. Datele sunt prezentate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii în contextul lansării, la 7 februarie, a celei de-a 24-a ediții a expoziției internaționale „Tourism. Leisure. Hotels”.
De la Ialoveni la Chișinău, cu troleibuzul. Troleibuzele vor circula: în raza municipiului Chișinău – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Vasile Alecsandri, Șoseaua. Hâncești, iar în raza orașului Ialoveni – str. Alexandru cel Bun (sensul giratoriu). Retur: în raza orașului Ialoveni – str. Alexandru cel Bun, iar în raza municipiului Chișinău – Șoseaua Hâncești, str. Miorița, Gheorghe Asachi, Pan Halippa, Ismail, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.
Amănunte pe IPN!