logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 7 octombrie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-7-octombrie-7978_1068669.html

Mișcările simultane spre Est și Vest în primele 100 de zile de guvernare produc efecte pentru Moldova, scrie analistul politic Dionis Cenușa într-un articol. Politologul face referință la reînnoirea relației UE-Moldova, care nu doar debursează asistența macro-financiară (două tranșe până la finele lui 2019), dar și vrea să identifice noi surse financiare în bugetul UE pentru 2020. Disponibilitatea banilor vechi și noi anulează orice obiecții despre lipsa de acoperire financiară pentru reforme complicate. Totodată, sporește prezența condiționalităților sectoriale și a precondițiilor politice, punctează Dionis Cenușa. “Echipa de proiecte pentru Moldova” (EPM), entitate nou creată, pentru a avea impact trebuie să îmbine expertiză locală și recunoaștere politică în interiorul instituțiilor europene și la Chișinău. Dacă entitatea în cauză ar avea măcar jumătate din ponderea Grupului de Sprijin pentru Ucraina, funcțional din 2014, integrarea europeană a țării poate căpăta și mai multă vizibilitate, opinează Dionis Cenușa. În direcția estică, alte câteva tendințe prind rădăcini, scrie Dionis Cenușa. În direcția estică, guvernul Maiei Sandu urmează să selecționeze direcțiile de cooperare intensă în parametrii de acțiuni ai Comisiei interguvernamentale moldo-ruse. În opinia politologului, comerțul exterior și dialogul energetic sunt printre cele mai esențiale, deoarece prevăd facilitarea exporturilor moldovenești și reînnoirea contractului pentru livrările de gaze, inclusiv transpunerea legislației racordate la Pachetul Energetic 3 în regiunea transnistreană.

Într-o conferință de presă la IPN, Valeriu Munteanu a menționat că echipa de la USB a numărat în oraș peste 100 de panouri ale lui Ion Ceban. De la panouri de dimensiuni mici, care costă pentru o lună de la 250 de euro, panouri medii, care costă 500 de euro pe lună, până la panouri mari, care costă și 2000 de euro pe lună. Cheltuielile privind amplasarea panourilor nu se regăsește în raportul pe care-l prezintă Partidul Socialiștilor săptămânal la CEC. În patru rapoarte prezentate de PSRM, au fost raportate cheltuieli pentru publicitate stradală în mărime 15 mii de lei, ceea ce ar reprezenta aproximativ 700 de euro. Valeriu Munteanu, a depus o sesizare la Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău prin care contestă utilizarea mijloacelor financiare nedeclarate de către candidatul PSRM la Primărie, Ion Ceban.

Ion Ceban a spus că a ales să se promoveze în campania electorală prin panouri publicitare, pentru că acestea sunt mai ieftine decât publicitatea la TV. Totodată, el a spus că achită pentru aceste servicii în rate. Când va deveni primar, el va pleda pentru majorarea de trei ori a alocațiilor pentru suburbiile Chișinăului. Ion Ceban vrea ca suburbiile să devină zonele rezidențiale, „precum este în capitalele mari”. El mai spune că acum se lucrează la un proiect care să faciliteze procedura de schimbare a destinației terenurilor, din terenuri agricole în terenuri pentru construcții, pentru a oferi familiilor tinere loc de casă în suburbie.

Partidul Socialiștilor ar putea obține în Consiliul municipal Chișinău în jur 20 de mandate de consilier, iar Blocul electoral ACUM – în jur de 17 mandate, din cele 51. Alte formațiuni ar obține câte un mandat sau două. Datele se conțin în sondajul prezentat luni, 7 octombrie, într-o conferință de presă la IPN, de către Comunitatea WatcDog.MD și CBS AXA. La cercetarea realizată în perioada 25 septembrie – 4 octombrie au participat doar chișinăuieni cu drept de vot.
În comparație cu sondajul prezentat acum două săptămâni, cercetarea de azi prezintă o inversie a liderilor – Ion Ceban crescând aproape de două ori. „Se atestă o diminuare din contul indecișilor, care a mers spre Ion Ceban. Și voturile care în sondajul precedent erau atribuite lui Ruslan Codreanu – 6%. Din câte se pare, excluderea acestuia din cursă îl favorizează foarte mult pe Ion Ceban. Altfel este greu să explicăm de unde este această creștere foarte puternică”, a menționat Valeriu Pașa, expert WatchDog.MD

Numărul procurorilor din Republica Moldova este dublu față de media țărilor care fac parte din Consiliul Europei, în timp ce numărul judecătorilor este considerabil mai mic. Potrivit raportului „Justiția Republicii Moldova în cifre – o privire comparativă”, în Republica Moldova există 720 de funcții de procuror și 504 funcții de judecător, iar numărul cauzelor examinate de magistrați la 1000 de locuitori este cu 30% mai mic decât cel al țărilor membre CoE. De asemenea, în raport se mai arată că, deși în anul 2018 justiției i s-a alocat 1,5% din bugetul de stat, peste media de 0,9% din țările membre ale CoE, totuși suma este cea mai mică din toate țările CoE.

La aproape un an de când medicii de familie pot să-și înregistreze un cabinet individual, mai puțin de 50 de medici au trecut la libera practică. Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Ala Nemerenco, nu consideră sustenabilă inițiativa din mai multe puncte de vedere, dar spune că rămâne la discreția medicilor de familie dacă doresc să activeze pe cont propriu. „Această decizie a influențat foarte prost cetățenii. Dacă într-un sat lucrau până acum câțiva medici de familie, acum ei s-au despărțit. S-au despărțit și cetățenii”, a spus Ala Nemerenco. Potrivit ministrei, în unele sate au început oamenii să aibă conflicte între ei din cauza că medicii s-au despărțit. „Republica Moldova nu este o practică viabilă în zona rurală”, a declarat aceasta.

Consultările publice pe marginea proiectului noului Cod funciar vor continua până la finele lunii curente. Proiectul identifică soluții pentru situațiile când are loc  trecerea terenurilor din proprietatea statului în cea a autorităților publice locale, schimbarea destinației terenurilor, situațiile cu drumurile tehnologice și de exploatare, amplasate pe terenurile agricole, construcțiile permise pe acestea. Mai multe prevederi se referă la terenurile care nu sunt prelucrate. Dacă acestea sunt într-o stare fitosanitară necorespunzătoare mai mult de doi ani, administrațiile locale vor putea dispune darea acestora în arendă. Proprietarul va fi somat și va avea la dispoziție 3 luni să decidă ce face în continuare.  Dacă nu va fi nicio reacție,  autoritatea publică locală poate să dea terenul în arendă pe o perioadă de 5 ani. Dar dreptul de proprietate se păstrează.

Instituția rezidențială vizată săptămâna trecută într-o postare online, în care se acuzau abuzuri asupra copiilor, s-a dovedit a fi în subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Precizările au fost făcute de către șefa Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc, la ședința operativă de la Primărie. Din start informația a fost greșită, pornind de la adresa instituției și subordinea în care se află. S-a constatat că este vorba despre un centru în care se află copii cu dizabilități severe. „În cazul dat este nevoie de consultația psiho-pedagogului sau a pediatrului-psihiatru. Sunt persoane care nemijlocit trebuie să se ocupe de această problemă”, a notat Lucia Caciuc. Lucia Caciuc a mai spus că e nevoie de o prudență deosebită în astfel de cazuri, pentru că „dacă nu s-ar face vâlvă pe rețele de socializare, dar ar fi sesizate direct organele competente, s-ar recurge la controale inopinate”.

Protagoniștii Alegerilor 2019 în titluri de știri: Dorin Chirtoacă vrea dezbateri publice cu toți candidații pentru Primăria Chișinău”; Cine este Andrei Năstase, candidat la șefia capitalei

Amănunte pe IPN!