logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 6 august 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-6-august-7978_1067300.html

Circa 6300 de familii cu venituri modeste din municipiul Chișinău, care educă copii de vârstă școlară, vor primi ajutoare materiale unice, în valoare de 700 de lei (per copil), pentru pregătirea elevilor către noul an de studii 2019 – 2020. Potrivit municipalității, printre beneficiari sunt familii cu trei și mai mulți copii, familii monoparentale și în care unul din părinți este cu grad de dizabilitate. La fel, familiile care au statut de tutore/curatelă.

Reprezentanții societății civile din domeniul protecției mediului își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu promovarea unui proiect de lege înregistrat în Parlament, de mărire a termenului de exploatare a automobilelor la import. „Este alarmantă inițiativa propusă, deoarece riscăm să încărcăm traficul rutier al Republicii Moldova cu unități de transport învechit, uzat și poluant, în special în localitățile urbane, care istoric nu au fost proiectate pentru trafic aglomerat”, se arată în declarația celor circa 30 de ONG-uri de mediu. Republica Moldova riscă să se transforme într-un depozit pentru mașinile uzate din Uniunea Europeană, SUA sau China, spun ONG-știi de mediu, îngrijorați că nivelul de poluare ar putea crește și mai mult.

Președintele Igor Dodon anunță că va înainta în scurt timp o inițiativă legislativă care prevede indexarea pensiei de două ori pe an – la 1 aprilie și 1 octombrie. Într-un comunicat de presă al Președinției se menționează că, potrivit proiectului, indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media Indicelui Prețurilor de Consum pe ultimii trei ani. La 1 octombrie 2020, de indexare vor beneficia circa 400 de mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență. Acest plafon va fi majorat treptat, cuprinzând un număr tot mai mare de beneficiari ai dublei indexări.

Grupul „pentru demiterea lui Dodon” renunță la greva foamei anunțată pentru perioada 5-9 august. Într-o conferință de presă la IPN, membrii grupului au declarat că au fost informați de către Procuratura Generală despre recepționarea demersului înaintat pe 1 august, în care au solicitat tragerea la răspundere penală a șefului statului „pentru promovarea intereselor Rusiei în Republica Moldova. Sub pretextul dezoligarhizării țării, un regim oligarhic este înlocuit cu un alt regim oligarhic, mult mai monstruos și mai distructiv”, a declarat Vasile Costiuc, liderul grupului. Membrii lui cheamă cetățenii pe data de 23 august, în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a protesta împotriva acțiunii pe care planifică să o desfășoare Igor Dodon, sub genericul: „Eliberarea Moldovei de fascism”.

Octavian Țîcu, deputat în fracțiunea ACUM, Platforma DA, susține că la ora actuală există o înțelegere între două formațiuni politice care în campania electorală au fost diametral opuse în viziunile pe care le-au avut. Potrivit lui, „scopul lor imediat și de scurtă durată a fost să înlăture regimul lui Plahotniuc și să organizeze pentru cetățenii acestei țări niște alegeri corecte, care să reprezinte corect în Parlament partidele politice”. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, parlamentarul a declarat că „o schimbare autentică cu PSRM ar fi mai dificilă, pentru că, de fapt, s-a intrat într-un joc foarte periculos în care au loc partajări de funcții, ministere, concursuri, comisii parlamentare etc.”

Perioada electorală pentru alegerile locale generale din 20 octombrie începe pe 19 august, iar campania electorală începe pentru candidați din momentul înregistrării la Comisia Electorală Centrală. Până la 11 septembrie, urmează să fie luată decizia cu privire la stabilirea locului și timpului primirii documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcțiile de consilieri sătești, orășenești și de primari.

46 de partide politice și organizaţii social-politice au dreptul să participe la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în cele paru circumscripții electorale uninominale. O decizie în acest sens a fost votată de membrii Comisiei Electorale Centrale în cadrul ședinței din 6 august. Alegerile parlamentare noi vor avea loc în circumscripțiile uninominale nr: 33, 50, 48 și 17, după ce deputații Andrei Năstase, Maia Sandu, Viorel Melnic și Vladimir Plahotniuc și-au depus mandatele. Din buget nu se vor aloca bani suplimentari pentru parlamentare. Cheltuielile de 11,9 mln lei se vor acoperi din economiile rămase de la  alegerile din februarie.

Procurorul șef adjunct al Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, a depus cerere de demisie din organele procuraturii. Solicitată de IPN, procurorul a spus că cererea de demisie a fost depusă astăzi și că la baza demisiei stau motive personale.

„Acum muncim pentru a elimina toate schemele de corupție instituite de fostul regim, prin care se fura din banul public. Dacă economiile pe care o să le facem în urma eliminării schemelor de corupție ne vor permite, vom încerca să reducem povara fiscală pentru toți”. Declarația aparține premierului Maia Sandu și a fost făcută la întrevederea cu reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova. ,,Noi credem că sectorul privat este cel mai important din perspectiva creării locurilor de muncă și asigurării unor salarii mai mari cetățenilor. Totodată, trebuie să facem ordine în sectorul public, în special la întreprinderile de stat. Când vom reuși să eliminăm toate schemele de furt al banilor publici, când toți agenții economici vor achita impozite, astfel încât să avem suficiente resurse la buget pentru a onora toate plățile către cetățeni, sper să putem diminua povara fiscală pe mediul de afaceri”, a declarat Maia Sandu, citată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Informații cheie despre veniturile și cheltuielile de la bugetul de stat și de la bugetele locale vor putea fi accesate online, pe noul portal web lansat de Ministerul Finanțelor – buget.mf.gov.md. Portalul a fost lansat cu suportul financiar al Guvernului SUA. Dereck J.Hogan, ambasadorul american la Chișinău, a declarat că elaborarea acestui portal este angajamentul concret al Guvernului Republicii Moldova față de transparența și responsabilizarea actului de guvernare.

Salariul mediu pe economie în regiunea transnistreană a crescut, conform calculelor din prima jumătate a anului, cu 8%. Cuantumul acestuia constituie 4 437 de ruble transnistrene (circa 5000 de lei). Presa din regiune scrie că în termeni reali, adică ținând cont de inflație, creșterea salariilor a fost de 5,3%. Ritmul de creștere a salariilor diferă în diferite sectoare ale economiei. În medie, nivelul de creștere a variat de la sector la sector între 2,1% și 16,8%. Unicul sector în care a fost înregistrată scăderea salariului mediu este silvicultura. Scăderea este de 3,4%, salariul mediu atingând un nivel de 2 129 de ruble transnistrene.

Amînunte pe IPN!