În acest sezon estival, sunt deschise 20 de tabere cu sejur de zi și trei tabere constante în care se vor odihni peste 15 500 de elevi din municipiu. Într-un răspuns pentru IPN, Direcția municipală, educație cultură, tineret și sport menționează că în tabără constantă, costul unui bilet pentru 10 zile este de 1950 de lei. Din suma respectivă, părinții achită 20%, ceea ce constituie 390 de lei. Pentru un bilet în tabăra cu sejur de zi, părinții plătesc 310 lei – 20% din costului biletului. Totodată, 3534 de elevi se vor odihni gratuit în tabere.
Ploile și grindina din ultimele zile au afectat în satul Lencăuți, raionul Ocnița, livezi de mere, prune și cireșe în proporție de 60-70%.În localitatea Chiștelnița, raionul Telenești, un drum local a devenit impracticabil pe o distanță de aproape doi kilometri. ploile au provocat prejudicii și în satul Bulboci, raionul Soroca, unde a fost afectat un kilometru de drum local, iar două case și trei beciuri au fost inundate. În satele Giurgiuleşti, Slobozia Mare, Cucoara și Văleni, raionul Cahul, mai multe gospodării au fost afectate, la Strășeni, Cantemir, Ialoveni, Hâncești, suburbiile Grăiești, Tohatin, Cruzești și Cheltuitorul.
După cea de-a doua rundă de discuții cu Blocul ACUM, lidera Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a declarat că cei din Blocul ACUM insistă ca să fie votați în funcțiile de premier și de președinte al Parlamentului candidații ACUM, precum și să fie votat pachetul de legi pe care l-au propus. Potrivit liderii socialiștilor, PSRM, ca o forță politică pentru care au votat cei mai mulți cetățeni, nu poate accepta acest lucru. Cât despre invitația la discuții făcută de PDM, Zinaida Greceanîi a spus că în statutul intern al formațiunii este clar scris faptul că aceasta chestiune trebuie discutată la Consiliul Republican, care va fi convocat săptămâna aceasta. „Noi nu am avut mandatul și nu am discutat înafara de Blocul ACUM cu nimeni până în prezent”, a conchis politiciana.
Partidul Democrat a luat act de negocierile care au avut loc ieri, 4 iunie, între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor. Cât ține de invitația la discuții lansată către socialiști, „răspuns la invitație încă nu avem. Din câte am înțeles din discursurile Partidului Socialiștilor, ei planifică săptămâna aceasta să se întâlnească în cadrul Consiliului Republican”, a spus Vitalie Gamurari.
Liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a spus că întâlnirea cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak a avut loc după ce liderii ACUM s-au văzut cu înalți oficiali din SUA și UE, care, la fel, s-au aflat pe 3 iunie în vizită în Republica Moldova. Totodată, a menționat că discuțiile au avut loc după ce Dmitri Kozak a avut întrevederi cu fracțiunea parlamentară a PSRM și PDM. Andrei Năstase a mai spus că Blocul ACUM a reiterat în cadrul întâlnirii faptul că reprezintă o forță pro-europeană, cu angajamente de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, de dezvoltare a țării în cadrul Parteneriatului Estic și cu România. „Am vorbit despre faptul că ne preocupă lucrurile care consolidează societatea noastră și nu dezbină. Am vorbit în același timp despre propagandă, care face rău cetățenilor Republicii Moldova”, a notat liderul PPPDA. Iar Președinte Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a comunicat că s-a vorbit despre necesitatea retragerii forțelor armate străine și a munițiilor de pe teritoriul Moldovei. „Am spus tranșant că suntem împotriva proiectului de federalizare”, a declarat Maia Sandu.
Noua componență a Parlamentului European, formată după alegerile din 26 mai, va decide mai greu contribuțiile pentru statele din Parteneriatul Estic din care face parte și Republica Moldova. Opinia a fost expusă în cadrul unei conferințe internaționale cu privire la rezultatele alegerilor în PE și procesul de europenizare a Republicii Moldova, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.Iulian Groza, director executiv al IPRE, a declarat că perioada actuală este una tumultoasă, dar care, în schimb, oferă și multe oportunități. „Cu siguranță, alegerile europarlamentare sunt foarte importante nu numai pentru discuțiile din interiorul UE, ci vor avea un impact și asupra politicii externe a UE asupra Parteneriatului Estic și, sperăm noi, și asupra evoluției din Republica Moldova”, a spus Iulian Groza.Potrivit organizatorilor, la eveniment participă experți din mai multe țări europene – Olanda, Austria Germania – aceștia fiind la Chișinău într-o vizită de studiu prin care să cunoască și să înțeleagă realitățile din Republica Moldova.
Republica Italiană reprezintă un partener strategic pentru Republica Moldova, atât la capitolul schimburilor comerciale, cât și la volumul investițiilor. Pe parcursul anul 2018, volumul producției moldovenești exportate în Italia s-a majorat cu 31,2%, față de aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, după valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în anul 2018, Italia se situează pe locul patru între partenerii cu care Republica Moldova are relații comerciale. Declarația a fost făcută de ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, la cel de-al al VI-lea Forum economic al întreprinderilor italiene și mixte moldo-italiene din Republica Moldova, care s-a desfășurat pe 4 iunie, la Chișinău. Potrivit ministrului, forumul constituie o platformă de comunicare importantă, care va oferi sprijin informațional tuturor reprezentanților companiilor cu capital italian în Republica Moldova.
Iarmaroace agricole sezoniere vor fi organizate săptămânal, în zile de sâmbătă și duminică, în toate sectoarele capitalei, începând cu această săptămână și vor fi încheiate la 30 noiembrie.
Amănunte pe IPN!