logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 30 octombrie 2018


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-30-octombrie-2018-7978_1045018.html

Cine a spus că banii n-aduc… ce aduc. În legătură cu ultimele anunțuri ale Partidului Democrat din Moldova privitor la sistemul unic de salarizare pentru bugetari, Veaceslav Negruța, expert Transparency International Moldova, a declarat că acestea formează impresia falsă că salariile vor crește cu 20, 50 sau chiar cu 90% fără a face ceva.


Dar primul pas a fost recensământul funcționarilor, realizat în 2011-2012. „Și acea muncă titanică desfășurată de funcționari pe intern și experți pe extern, din păcate, este prezentată ca o inițiativă electorală, politică”, susține Veaceslav Negruța. Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexadru Slusari, susține că dintr-o reformă întârziată, convenită cu partenerii de dezvoltare, PDM încearcă să facă un show electoral.

Nimic mai trist decât o mască veselă la scos măseaua. Pentru că deși PDM deține toată puterea în stat, situația acestuia nu este deloc nu este deloc de invidiat, din cauza presiunilor bugetar economice existente în prezent, crede politologul și jurnalistul Igor Volnițchi. Despre posibilitatea creării unei coaliții între PDM și PSRM, Igor Volnițchi spune că în cazul unei coaliții cu Partidul Democrat, Igor Dodon pierde șansa unui nou mandat de președinte. Iar opoziția este obligată să atragă atenția societății asupra candidaților independenți la următoarele alegeri pentru că de aceștia depinde venirea ei la putere.

Politologul nu exclude posibilitatea unor alegeri parlamentare anticipate. Potrivit lui, acest scenariu nu este deloc convenabil actualei guvernări.

Naibii ratingul, sus drapelul! Partidul Democrat va participa de unul singur în alegerile parlamentare și toți candidații care se vor regăsi pe lista formațiunii și candidații în circumscripțiile uninominale vor fi membri de partid.

În cadrul emisiunii „Glavnoe” de la postul de televiziune TVC21 și Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că va participa la scrutin într-un bloc cu Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, iar pretendenții vor trece câteva filtre pentru a putea candida.

Deși autorii unui nou articol Sic! o iau de departe că, din cele mai vechi timpuri, politicienii au ținut să apară în ochii oamenilor ca fiind generoși, iar votanții au fost deschiși la pâine și distracții, ei constată univoc că Legea Republicii Moldova despre filantropie spune expres că „organizația filantropică nu are dreptul să cheltuiască mijloace și să folosească bunuri ale sale pentru susținerea partidelor politice și altor organizații social-politice”, iar cea despre fundații – că acestea sunt apolitice, „nu acordă asistență politică și nu sprijină niciun partid politic”. Cum este respectată această legislație, e o altă întrebare, susțin autorii articolului... Cum, altă întrebare? Ori e lege ori e FĂRĂ-DE-LEGE, altceva nu există.

Chiar și pe patru picioare, sectorul animalier se confruntă cu probleme ca urmare a reformelor care șchiopătează. În anul curent, micșorarea șeptelului nu a fost stopată. Drept consecință - cantități insuficiente de producție pe piața internă, pentru consum și prelucrare industrială.

Potrivit lui Viorel Chivriga, director de programe IDIS Viitorul, este nevoie de liberalizarea pieței factorilor de producere, dar și de măsuri de protejare a pieței, deoarece Republica Moldova este invadată de produse din Ucraina, Rusia, Belarus, România și Polonia. Sectorul are nevoie de o modernizare la scară de ferme mici și mijlocii, de o dotare calitativă a fermelor, de creșterea calității și ponderii culturilor pentru nutreț în structura culturilor agricole etc.

Problema gestionării râurilor mici în Republica Moldova rămâne a fi gravă, în contextul schimbărilor climaterice care provoacă secarea. Acestea creează probleme la aprovizionarea cu apă în agricultură, dar și influențează calitatea apei din râuri, cum ar fi Nistru și Prut. Despre aceasta a vorbit directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului „Eco-TIRAS”, Ilia Trombițki, într-o conferință de presă la IPN, în cadrul căreia au fost prezentate acțiunile unui proiect realizat cu susținerea Agenției de Mediu din Germania.

Caz tragic la Flocoasa, raionul Cantemir, unde salvarea, conform ministrei Silvia Radu, a ajuns în șapte minute. Două surori, de patru și 11 ani, și verișorul lor, de opt ani, au murit luni, 30 octombrie, la spital. Bunica copiilor și mama celor două fete rămân internate în Secția toxicologie a Spitalului „Sfântă Treime” din Chișinău.

Potrivit versiunii preliminare, familia s-a intoxicat după ce a inhalat vapori de insecticid.

Amănunte pe IPN!