logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 3 octombrie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-3-octombrie-7978_1068582.html

Natalia Gavrilița consideră că majorarea salariilor este o investiție în cetățenii Republicii Moldova. „Cred foarte mult în drepturile salariaților, salarizare decentă și protecție socială. Trebuie să continuăm majorarea salariilor”, a declarat ministra în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Ministerul Finanțelor este în proces de elaborare a unei strategii pe termen mediu privind salarizarea în sectorul bugetar.

„Republica Moldova, timp de peste 30 de ani, oferă peste o sută de facilități fiscale despre care nimeni nu știe, niciodată n-au fost examinate și niciodată nu a fost analizat impactul lor. Noi le-am luat ultimele trei în domeniul HoReCa și altele și le-am anulat, dar restul 105 niciodată n-au fost examinate”, a declarat Veaceslav Ioniță, specificând că Republica Moldova pierde anual este 20 de miliarde de lei din cauza facilităților fiscale. Această sumă constituie jumătate din bugetul de stat pentru anul curent. Și Alexandra Can, antreprenor și vicepreședinta Partidului Național Liberal, este de părere că facilitățile fiscale trebuie anexate la bugetul de stat și oamenii trebuie să vadă cine sunt eroii care le primesc. În plus, antreprenoarea își exprimă speranța că actuala guvernare va scoate mediul de afaceri din economia tenebră și va oferi producătorilor locali șansa de a se dezvolta, promovând producția internă și descurajând importurile.

Dacă reforma justiției nu merge, cei mai îngrijorați trebuie să fie cetățenii. Anume ei trebuie să reacționeze, nu UE, a declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, într-o conferință de presă la Chișinău, fiind întrebată dacă reforma justiției face subiectul condiționalității sprijinului financiar al UE. Federica Mogherini a remarcat că sprijinul financiar al UE este condiționat. Dar nu este  vorba despre impunerea unei agende, „ci sprijinirea determinării necesare pe interior  pentru a implementa o agendă care este stabilită de autoritățile suverane ale țării”. Uniunea Europeană este gata să sprijine și mai mult Republica Moldova decât a făcut-o până acum. Pe lângă asistența macrofinanciară, prima tranșă din care va ajunge în următoarele săptămâni, a fost semnat un acord de finanțare pentru programele de dezvoltare sustenabilă locală și supremația legii, în sumă de 40 de milioane de euro. De asemenea, oficialul a remarcat că UE va urmări foarte atent procesele electorale în actuala campanie. Ea spune că aceste alegeri va fi primul test electoral de la începutul acestei guvernări, care va demonstra în ce măsură va fi procesul transparent și în ce măsură se va conforma la standardele internaționale.

Veteranii războiului de la Nistru și din Afganistan îndeamnă autoritățile „să se întoarcă cu fața la ei”. Ei cer autorităților să le mărească îndemnizațiile lunare, începând cu 1 ianuarie 2020. Veteranii le mai cer autorităților să fie asigurați medical din contul statului și să fie puși pe lista celor care beneficiază gratuit de vaccinuri antigripale. De asemenea, solicită ajutor material pentru construcția sau procurarea locuințelor, dar și acordarea, o dată la doi ani, a biletelor pentru tratament sanatorial. Sunt necesare și facilități pentru tratamentul stomatologic și alte servicii medicale. De asemenea, sunt solicitate reduceri de tarif la călătoriile în transportul public. Veteranii așteaptă invitație la dialog din partea autorităților, în următoarea săptămână.

Un proiect de lege care vine cu măsuri imediate pentru micul business este gata și urmează a fi înregistrat săptămâna viitoare în Parlament. Proiectul avantajează întreprinderile mici care au raportate salarii medii mai mari să participe la achiziții publice, încurajând firmele să plătească pe curat salariile și contribuțiile sociale. „De exemplu, dacă o companie care participă la concurs de achiziții publice înregistrează o creștere salarială de cel puțin 16% în momentul participării la tender față de un an în urmă, aceasta va avea prioritate”, anunțat deputatul Radu Marian, pe o rețea de socializare. Propunerile de completare a proiectului de lege sunt așteptate până pe 8 octombrie pe adresa electronică: radu.marian[at]parlament.md.

Șoferii își vor putea parca gratuit mașinile pe două spații amenajate în acest sens în sectorul Centru al capitalei. Parcările sunt pe adresele: București, 30 (la intersecție cu str. Bulgară) și strada Testemiţanu, 31 (în zona Spitalului Republican). Șoferii își vor putea lăsa automobilele pe timp de zi, între orele 07.00 și 19.00. În primele zile, la cele două parcări vor fi prezenți inspectorii de patrulare, pentru coordonare.  De asemenea, vor fi distribuite pliante informative. Pe parcursul zilei, securitatea va fi asigurată de carabinieri.

Partidul Politic Democrația Acasă, împreună cu grupul de cetățeni care s-a aflat în greva foamei între 9 și 13 iulie, organizează din 3 octombrie până luni, 7 octombrie, în fața Parlamentului, un nou protest. Într-o conferință de presă la IPN, Vasile Costiuc, liderul formațiunii, a spus că intră din nou în greva foamei pentru a pune presiune pe „deputații care țin la Republica Moldova” și a-i determina să formeze o nouă majoritate parlamentară proeuropeană, „formată din deputați patrioți”. Potrivit lui Vasile Costiuc, noua majoritate parlamentară se cere creată pentru a începe lupta cu „oligarhul, trădătorul și vânzătorul de neam și țară Igor Dodon”.

Două mii de persoane cu vârsta de 70 de ani și mai mult, cu pensii mici, vor beneficia de ajutor material unic în valoare de 500 lei, cu prilejul Zilei internațională a oamenilor în etate. Listele beneficiarilor au fost perfectate de către Direcțiile asistență socială din sectoare, unde persoanele pot verifica dacă sunt pe listă.

Protagoniștii Alegerilor 2019 în titluri de știri: „Valerii Klimenko acuză că este ținta unei campanii de denigrare”; Victor Chionda: Infrastructura pietonală este o prioritate”; „Cine este Vitalie Voznoi, candidat la șefia capitalei”.

Amănunte pe IPN!