logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 29 iulie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-29-iulie-7978_1067156.html

După ce președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a scris pe Facebook că deputații Alexandru Slusari, Igor Grosu și Vlad Batrîncea au înregistrat pe 27 iulie la secretariatul Parlamentului proiectul de hotărâre cu privire la desemnarea candidaturii lui Dumitru Robu pentru interimatul funcției de procurar general, Parlamentul a decis pe 30 iulie să propună președintelui țării candidatura respectivă, iar Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat în aceeași zi decretul de numire a acestuia în funcția de procuror general interimar.

Organizații neguvernamentale de media cer demisia președintelui Consiliului Concurenței și revocarea membrilor plenului Consiliului pentru inacțiuni la semnalele publice de încălcare a Legii concurenței, fapt care a favorizat distorsionarea pieței publicității. Organizațiile semnatare solicită Parlamentului să urgenteze adoptarea proiectului noii legi cu privire la publicitate, elaborat de experți ai societății civile, și să completeze Legea concurenței cu prevederi care ar înlătura pericolul instaurării unor noi monopoluri pe piața mass-media și piața publicității.

Fostul președinte al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat. Acesta spune că actuala guvernare politizează instituțiile, iar Moscova a preluat deja instituțiile strategice ale statului. La scurt timp după ce PDM a cedat guvernarea, Vladimir Plahotniuc și-a dat demisia din funcția de președinte al partidului. Politicianul a părăsit țara, acuzând sa s-ar face presiuni politice asupra sa.

Ministerul Afacerilor Interne l-a dat în urmărire națională și internațională pe deputatul Ilan Șor. În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Până la pronunțarea sentinței definitive inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar. Organele de drept au pornit un nou dosar penal pe numele liderului Partidului Şor, pentru părăsirea teritoriului Republicii Moldova, deși avea interdicție în acest sens impusă de către instanța de judecată.

Omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare în două dosare penale, afirmă despre cele 22 de miliarde de dolari (din „laundromatul rusesc” – n.r.) nu este un „laundromat”, pentru că nu este vorba despre spălare de bani, de legalizarea unor bani „murdari” și nimeni nu a avut un astfel de scop. Potrivit fostului deputat, aceste operațiuni au fost legale și atunci s-a asigurat de legalitatea acestor acțiuni. „Moldindconbank, în care el a avut un anumit rol în acea perioadă,  a prestat servicii legale de recepționare și transferare ulterioară a acestor bani, informând zilnic instituțiile abilitate ale statului privind tranzacțiile respective.  Acesta afirmă că extrădarea sa din Ucraina a costat trei milioane de dolari sau euro, bani pe care Vlad Plahotniuc i-ar fi plătit lui Poroșenko. Potrivit lui, în tot acest proces au fost încălcate toate normele legale, din dosarul lui au fost extrase acte pentru eliberarea pașaportului său ucrainean, pentru ca apoi să se afirme că a obținut cetățenia ilegal. etc.

Într-un articol pentru IPN, publicistul din Comrat Veaceslav Craciun examinează propunerea bașkanului Irina Vlah de a modifica Legea „Cu privire la Procuratură”, menită să sporească influența Adunării populare a Gagauz-Yeri (APG-Y) în procedura de numire a procurorului autonomiei. În special, el notează: „Consolidarea competențelor autorităților găgăuze la numirea procurorului n-a făcut parte din promisiunile electorale ale pretendentului Irina Vlah la fotoliul de bașkan. Cu toate acestea, anume acest proiect legislativ a devenit prima ei inițiativă politică după accederea la cel de-al doilea său mandat. Conform notei explicative alăturate documentului, inițiativa e motivată prin faptul că de competențele autonomiei, reflectate în Legea privind statutul juridic special al Gagauz –Yeri nu s-a ținut cont în Legea „Cu privire la Procuratură”, adoptată în Parlament în anul 2016.

Dumitru Pulbere, fost președinte al CC, reflectând în cadrul unei ediții speciale la NTV Moldova despre căile de revenire a Înaltei Curți la prestigiul de altă dată, spune că textul Constituției a fost elaborat foarte bine și fundamental. În opinia lui, nu putea fi să fie prevăzut absolut totul în Legea Supremă, dar niciodată acei oameni care au elaborat textul Constituției n-ar fi putut bănui că Curtea Constituțională și alte instituții vor ajunge în așa măsură să facă abuz de lege, adoptând anumite decizii. „De ce spun abuz de lege? Pentru că inițiatorul înlăturării șefului statului de la putere pe cinci minute a fost Curtea Constituțională. Parlamentul, în loc să pună CC la locul său, aplaudă și se bucură și eu nu exclud că acest lucru a fost făcut pentru a adopta o hotărâre care a fost comodă cuiva”, a menționat Dumitru Pulbere.

Potrivit PDM, „toate speculațiile lansate în spațiul public, potrivit cărora Partidul Democrat ar putea fi scos în afara legii, au drept scop discreditarea formațiunii și de a pune presiune pe aleșii locali să părăsească rândurile PDM”. Ex-premierul Ion Sturza, unul dintre fondatorii Partidului Democrat din Moldova, este de părere că „după ceea ce s-a întâmplat cu acest partid, această grupare care a acumulat atâta ură trebuie să dispară din societatea noastră”

Amănunte pe IPN!